Chcete jezdit jako Batman? Pozor na autorská práva

Tomáš Rybecký
8. 1. 2013 10:56
Soudní pře o výrobu replik Batmobilu může ovlivnit celé odvětví výroby aut na zakázku
Foto: Aktuálně.cz

Soudní pře o autorská práva neprobíhají jen u výrobců moderní elektroniky, ale i mezi výrobcem replik a filmovým studiem. Zatímco George Barris se chystá k prodeji původního Batmobilu z roku 1966 na Barrett-Jacksonově aukci ve Scottsdale, výrobce aut na zakázku Mark Towle se pokouší odvrátit soudní spor.

Mark Towle ve svém podniku Gotham Garage celé roky vyrábí repliky Batmobilu. Prodává dvě verze slavného vozu z televizního seriálu z roku 1966 a napodobeninu filmového vozu Bruceho Wayna z roku 1989. Za svou snahu si vysloužil dva roky trvající právní při o porušení autorských práv s DC Comics, pobočkou studia Warner Brothers.

Vůz ochránce zákona mimo zákon?

Společnost DC Comics tvrdí, že její autorská práva se vztahují na celkový vzhled Batmobilu a Towle tato práva porušil. Towleho zástupce argumentuje tím, že DC Comics se pokouší přepsat zákon o autorských právech tím, že vztahuje ochranu na automobily, které nejsou „kvalifikovány jako sochařské práce a nelze na ně proto vztahovat autorská práva".

Pokud soudce rozhodne, že konstrukční prvky na Batmobilu jsou funkční, pře se vyvine ve prospěch Towleho, neboť funkční prvky nemohou být chráněny americkým zákonem o autorských právech. DC Comics však tvrdí, že Batmobile je intelektuálním vlastnictvím a že Towle těží z úsilí vynaloženým společností. Výrobce na zakázku naopak uvádí, že vítězství DC Comics by „zcela převrátilo naruby současný zákon o autorských právech" a umožnilo výrobcům získat autorské právo na jakékoli funkční prvky v jejich dílech. Kromě toho každý, kdo by projevil hold slavným vozům z televize nebo filmu, by se mohl ocitnout v právních problémech.

originální filmový batmobil na prodej
originální filmový batmobil na prodej | Foto: George Barris

 

Právě se děje

Další zprávy