Černé skřínky nejen v letadlech. V USA i v autech

Tomáš Rybecký
9. 1. 2013 10:34
V USA mají mít černé skřínky všechna auta vyrobená od roku 2014
Foto: Aktuálně.cz

Takzvané černé skřínky, které jsou již od 60. let standardní součástí každého letadla, si našli cestu i do aut. V USA budou od příštího roku v každém voze.

Různá zařízení pro lokaci místa autonehody či nouzové volání jsou již delší dobu v nabídkách mnoha automobilek. Americký úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) nyní navrhuje, že by v každém voze měla být skutečná obdoba černé skřínky z letadla, která by zaznamenala parametry pohybu vozidla a jeho polohu v případě nehody a samozřejmě i přivolala pomoc.

Podle odhadů NHTSA je 96 % osobních vozů a lehkých užitkových vozidel z modelového roku 2013 již nyní vybaveno záznamníkem dat EDR. Ten je instalován při výrobě a sbírá údaje o tom, co vedlo k nehodě a jak v okamžiku nehody reagovaly bezpečnostní systémy.

Údaje pak mohou automobilky nebo vládní agentury využít k vybudování bezpečnějších silnic a vozidel. NHTSA chce analyzovat zejména rychlost vozidla, zda byly před nárazem aktivovány brzdy, jaká byla síla nárazu, pozice škrticí klapky, připravenost airbagů a načasování jejich naplnění a to, zda byli cestující připoutáni.

Zařízení EDR se aktivuje buď nárazem, nebo iniciováním nafouknutí airbagů a nahrává výhradně údaje z okamžiků těsně před nehodou a během ní. Agentura by nicméně neměla mít k datům přístup a nesměla by je použít bez souhlasu majitele vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy