Ford Fiesta mluví 26 jazyky

Tomáš Rybecký
23. 11. 2012 13:54
Systém Automatického nouzového volání v novém Fordu Fiesta mluví 26 jazyky
Foto: Ford

Podle průzkumů si 75 % lidí, kteří se dostanou do krizové dopravní situace v zahraničí, neumí zatelefonovat o pomoc v místní řeči. Komunikovat s operátory tísňových linek za ně nyní bude systém SYNC od Fordu, a to v neuvěřitelných 26 jazycích jimiž se mluví ve 40 regionech Evropy.

Automatické nouzové volání v nové Fiestě se aktivuje v případě dopravní nehody, v jejímž důsledku by posádka vozu mohla být v bezvědomí, zraněná nebo dezorientovaná. V takové situaci je možnost zavolat si pomoc v cizím jazyce ještě nižší. K inicializaci systému dojde v důsledku aktivace airbagů nebo nouzového odpojení přívodu paliva.

Foto: Ford

Funkce Automatické nouzové volání, která se dodává jako standardní součást komunikačního a ovládacího systému SYNC, stanoví polohu vozu na základě dat z palubní GPS jednotky a mobilní sítě. Podle polohy potom zvolí řeč, ve které bude přehrána předpřipravená zpráva, a vytočí celoevropskou tísňovou linku 112 prostřednictvím mobilního telefonu některého ze členů posádky, připojeného bezdrátově přes Bluetooth.

 

Právě se děje

Další zprávy