Automobilka Saab opět odložila obnovení výroby

Radek Pecák Radek Pecák
24. 7. 2011 0:55
auto

Lidé čekající na dodávku objednaného vozu Saab se budou muset obrnit ještě větší dávkou trpělivosti. Automobilka totiž opět odložila obnovení výroby. Se spuštěním produkce nyní počítá nejdříve na konci srpna.

Podle dřívějšího plánu se přitom měla výroba rozběhnout již 9. srpna.

Automobilka, kterou vlastní je nizozemská společnost Swedish Automobile, uvedla, že se jí ještě nepodařilo dohodnout na dodávkách všech potřebných součástek. Výroba Saabu byla zastavena již v dubnu. Dodavatelé přestali dodávat díly kvůli nezaplaceným účtům.

Automobilce se již podařilo získat dodatečné finanční prostředky, a to například díky dohodě o prodeji a následném zpětném pronájmu části svých nemovitostí. Swedish Automobile navíc uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu.

Jakmile dojde k realizaci dohod, získají čínští investoři ve společnosti Swedish Automobile majoritu.

Swedish Automobile, tehdy ještě pod názvem Spyker Cars, se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodla s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

 

Právě se děje

Další zprávy