Autem na svátky: Máme informace o dopravě i počasí a tipy, jak cestu zvládnout

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 12. 2018 12:05
Předvánoční zmatky na silnicích spojené mimo jiné s nedokončenou rekonstrukcí dálnice D1 poblíž Humpolce by se měly těsně před svátky uklidnit. Přesto na silnicích existují místa, kde bude doprava omezena. Kde si dát pozor? A jak se připravit na cestu na svátky? Podívejte se do našeho přehledu.
Foto: iStock

Zimní bunda zvyšuje riziko poranění při nehodě

Tým dopravní bezpečnosti varuje před jízdou v zimní bundě. Tlustá bunda sice hřeje, což se s ohledem na horší topení v některých autech může hodit, ale také snižuje účinnost bezpečnostního pásu v případě nehody. Ten pak nefunguje tak, jak má, a zvyšuje se riziko poranění břicha. Odborníci doporučují bundu alespoň rozepnout a pás si po připoutání důkladně přitáhnout k tělu.

To samé platí i pro caparty v dětských sedačkách. Dítě byste měli před připoutáním z bundy vysvléct a pak v sedačce přikrýt dekou, aby mu nebyla zima. Pásy totiž opět nemohou správně plnit svoji funkci - vedou příliš daleko od těla a bunda pod nimi navíc často klouže. U dítěte se výrazně zvyšuje riziko vážného poranění hlavy při nárazu.

 

Právě se děje

Další zprávy