Zkoušíme udržet nervy a doháníme resty. Pandemie Čechům nejen bere, ale i dává

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
2. 4. 2020 9:01
Češi hledají cestu, jak fungovat v pandemii a zachovat chladnou hlavu. Strach mají nejen o své zdraví, ale také z ekonomických dopadů nouzových opatření. Panice ale nepropadají. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů agentury Ipsos a České spořitelny, které provedly sondu do života českých domácností v době koronaviru. Zjistěte, jakým způsobem se s pandemií Češi vyrovnávají a co je učí.
Foto: iStock

Voláme si denně

  • Lidé během karantény výrazně omezují osobní kontakty. 73 procent dotázaných pro agenturu Ipsos uvedlo, že zůstává doma a vychází, jen pokud je to nutné. Mezi lidmi staršími 66 let je to dokonce 85 procent.

Celkem 73 procent omezuje osobní styk se známými, stejný podíl lidí se vyhýbá místům s vyšší koncentrací lidí. Lidé dále omezují využívání hromadné dopravy. Nejčastěji jde o respondenty starší 66 let a lidi z měst s více než 100 tisíci obyvateli.

  • Karanténa a s ní spojená izolace na druhou připomněly lidem potřebu komunikovat se svými blízkými alespoň na dálku. "Postrádají najednou možnost vidět se s příbuznými, kteří bydlí jinde. Dospělé děti pomáhají rodičům, nakupují pro ně a často jim volají," doplňuje průzkum.

Karanténa ale může být paradoxně nápomocna také při obnově dávno "zapomenutých" vztahů. Lidé mají tendenci na sebe více myslet a ozývají se tak i lidem, se kterými nebyli v kontaktu delší dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy