Zkoušíme udržet nervy a doháníme resty. Pandemie Čechům nejen bere, ale i dává

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
2. 4. 2020 9:01
Češi hledají cestu, jak fungovat v pandemii a zachovat chladnou hlavu. Strach mají nejen o své zdraví, ale také z ekonomických dopadů nouzových opatření. Panice ale nepropadají. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů agentury Ipsos a České spořitelny, které provedly sondu do života českých domácností v době koronaviru. Zjistěte, jakým způsobem se s pandemií Češi vyrovnávají a co je učí.
Cvičení doma, ilustrační foto
Cvičení doma, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Máme čas na věci, které jsme dlouho odkládali

Přečtení knihy, odkládaná oprava na domě, zahradnické práce na zahradě, cvičení. "Omezení společenského života otevírá nečekanou - a leckdy vítanou - možnost konečně se vypořádat s dlouho odkládanými, zanedbanými domácími záležitostmi," vyplývá z hloubkových rozhovorů se členy českých domácností.

  • Lidé se "na dálku" věnují řadě aktivit, které by v normálním režimu nestíhali. Podle průzkumu agentury Ipsos sledovalo 43 procent z tisíce respondentů v posledních dvou týdnech film, představení či koncert z domova. Celých 22 procent z nich se zúčastnilo videokurzu, například cvičení nebo vaření.

Řada lidí se snaží dohnat také rodinný život zanedbávaný prací. Změnu domácího režimu často vnímají jako výhodu i přesto, že je vynucená vnějšími okolnostmi.

"Lidé jsou rádi, že spolu tráví více času - a co je důležitější: váží si ho. Rodiče cítí uspokojení, že se mohou (možná po delší době) dostatečně věnovat svým dětem, a věří, že to bude mít pozitivní vliv i na jejich budoucí pojetí rodinného života," shrnuje zpráva na základě výstupu z hloubkových rozhovorů.

 

Právě se děje

Další zprávy