Zuzana Hronová
11. 8. 2019 17:49
V boji proti globálnímu oteplování už nestačí jen omezit emise oxidu uhličitého produkovaného v energetice či dopravě, potřeba je také snížit emise skleníkových plynů, které produkuje člověk v zemědělství a při dalším využívání půdy. Vyplývá to ze zprávy panelu OSN pro změny klimatu. Organizace mimo jiné doporučuje zalesňovat a méně plýtvat potravinami.
Co zvyšuje rizika klimatických změn
Míra rizika klimatických změn závisí podle zprávy OSN na úrovni oteplování, na vývoji populace, spotřeby a produkce, na technologickém rozvoji a na způsobech hospodaření s půdou. "Vyšší poptávka po potravinách, krmivech a vodě, vyšší spotřeba, výroba náročnější na zdroje a omezenější technologická vylepšení v zemědělství vedou k vyšším rizikům nedostatku vody v suchých oblastech, degradace půdy a menší bezpečnosti potravin," píše mezinárodní panel pro klimatické změny.