Živě: Zelení si zvolili do čela Martina Bursíka

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
6. 9. 2008 18:37
Online přenos z volby, která určila osud vlády
Sjezd Strany zelených v Teplicích.
Sjezd Strany zelených v Teplicích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Delegáti Strany zelených po několikahodinovém řečnickém maratonu zvolili do vedení partaje dosavadního předsedu Martina Bursíka. Získal 227 hlasů z 350. Jeho rivalka Dana Kuchtová pak pouze 109.

Původně šli do volby pouze tři kandidáti - Martin Bursík, Dana Kuchtová a pardubický zastupitel Jan Linhart. V sobotu v poledne se seznam rozšířil na šest jmen. Nakonec se tedy o post předsedy utkali: Martin Bursík, Dana Kuchtová, Jan Linhart (4 hlasy), Milan Přívratský (3 hlasy), Jiří Růžička (2 hlasy) a Arnold Nowak (0 hlasů).

I z výsledků je patrné, že od počátku bylo jasné, že půjde o souboj dvou kandidátů, Bursíka a Kuchtové.

V kandidátských projevech oba vysvětlili, proč by měli dostat hlas právě oni.

Kuchtová se v projevu zaměřila na Bursíkovy chyby - ty, které uvedla například v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Připomněla delegátům, že v žebříčku popularity politiků stojí ze zelených nejvýše a že by to měli vzít v úvahu pro budoucnost strany.

Bursík vyzýval k jednotě. Vysvětloval, proč zelení dělají ve vládě kompromisy - to je věc, kterou jeho vedení kritici ve straně nejvíce vyčítají. "Není v mých silách prosadit vše, co požaduje každý z vás," upozornil delegáty.

Nyní běží rozprava před volbou předsedy, vystupují hosté sjezdu.

Čtěte více:
Chtějí vést zelené. Řekli, proč by to měli být právě oni 
Bursíkův tábor měřil síly s opozicí. Zatím má navrch

Sjezd v Teplicích sledujeme ON-LINE:

Martin Bursík slaví znovuzvolenií předsedou Strany zelených.
Martin Bursík slaví znovuzvolenií předsedou Strany zelených. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

18:37 - Na teplický sjezd v sobotu večer přijel také ministr zahraničí za SZ Karel Schwarzenberg.

18:32 - Nyní přijde na řadu volba 1. místopředsedy. Kandidáti jsou pouze dva, Dana Kuchtová a Ondřej Liška. Samotné volbě bude opět předcházet rozprava. Přihlásily se desítky delegátů.

18:15 - Martin Bursík se krátce po vyhlášení výsledků vydal k mikrofonu a poděkoval delegátům za odevzdané hlasy.

"Dovolte, abych vám všem poděkoval za důvěru. Také bych rád poděkoval mému týmu, který mě podpořil v kandidatuře. A jestli to zvládnu, tak bych taky chtěl poděkovat ještě mýmu bráchovi," řekl Bursík se slzami v očích.

Bursíkův bratr Jiří zahynul 17. srpna při pádu v německých Alpách.

18:08 - Předsedou strany se stal Martin Bursík. Získal 227 hlasů z 350. Dana Kuchtová obdržela 109 a ostatní kandidáti maximálně čtyři hlasy.

17:30 - Vyhlášení výsledků volby má zpoždění. Stejně jako průběh celého sjezdu. Podle informací deníku Aktuálně.cz se sešly dvě stížnosti na regulérnost volby a nyní se jimi zabývá Ústřední revizní komise.

Členové Strany zelených si nejprve museli vystát frontu na hlasovací lístky.
Členové Strany zelených si nejprve museli vystát frontu na hlasovací lístky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

16:43 - Začala volba předsedy Strany zelených. Volí se ze šestice kandidátů. Kandidáty jsou: Martin Bursík, Dana Kuchtová, Jan Linhart, Milan Přívratský, Jiří Růžička a Arnold Nowak. V 17:15 bude sjezd pokračovat.

16:25 - Po více jak 60 příspěvcích a dotazech delegátů mají kandidáti na funkci předsedy čas na reakce. Dana Kuchtová i Martin Bursík se těsně před volbou pokusili o gesto smíru. Oba tvrdí, že budou respektovat výběr členů předsednictva.

Předseda Bursík dal přesto najevo, že si Danu Kuchtovou v předsednictvu nepřeje. "Budu respektovat takové předsednictvo, které zvolíte. Ale pokud budu zvolen předsedou, tak požádám o vystoupení a nastíním, jak by mělo předsednictvo vypadat, aby pracovalo jako tým," řekl Bursík.

15:25 - Jeden z nemnoha příspěvků prosazujících Danu Kuchtovou za všechny. "Pane Bursíku, prostřednictvím předsedajícího vás vyzývám, abyste se vzdal kandidatury. To je to nejlepší, co můžete pro stranu udělat," vzkázal delegát s číslem 269 předsedovi.

15:05 - Bilance po projevech první třetiny přihlášených delegátů hovoří jasně. Favoritem volby je Martin Bursík. Poměr příspěvků Pro Kuchtovou-Pro Bursíka je 1:4. Ani jeden z dalších čtyř kandidátů podporu řečníků zatím nezískal.

Volební urny Strany zelených.
Volební urny Strany zelených. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

14:44 - První část rozpravy ovládli příznivci stávajícího předsedy Martina Bursíka. K nim se řadí i ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

"V jiných politických stranách jsou politici, kteří se řídí výzkumy veřejného mínění. Dano, já mezi ně nepatřím," vzkázal Kuchtové jeden z delegátů v narážce na připomínku 1. místopředsedkyně, že je podle průzkumu agentury Median nejoblíbenější političkou SZ a proto by jí měli dát svůj hlas.

14:38 - Začíná rozprava před volbou předsednictva. Přihlásilo se 69 delegátů.

14:23 - Slova se ujal člen místní organizace strany na Praze 1 Jan Šlechta. Řekl, že jeho organizace nepodporuje Martina Bursíka na předsedu. A to i přesto, že místní buňka na Praze 1 je Bursíkovou domovskou.

14:15 - Dalším v řadě vystupujících je zástupce kandidátky Strany zelených do Senátu Heleny Illnerové. Paní Illnerová je zastáncem toho, že před cílem se nepřepřahá, řekl s tím, že Illnerová podporuje Martina Bursíka.

14:11 - Po Štětinovi dostal slovo i kandidát do Senátu Michael Kocáb. Oba měli na svůj proslov pouze jednu minutu. Stejně jako delegáti.

14:09 - Po přestávce o vystoupení požádali hosté sjezdu. Delegáti jejich vystoupení téměř jednohlasně odsouhlasili. První vystoupí zelený senátor Jaromír Štětina. Podpořil kandidaturu Martina Bursíka na předsednický post.

13:19 - Následuje pauza na oběd. Po ní přijde na řadu rozprava před samotnou volbou. Další příležitost pro odpůrce Martina Bursíka, jak dlouhou a nikam nevedoucí debatou utahat delegáty.

Tištěný projev ministra Bursíka s jeho osobními poznámkami před volbou nového předsedy Strany zelených.
Tištěný projev ministra Bursíka s jeho osobními poznámkami před volbou nového předsedy Strany zelených. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz, repro - Tomáš Adamec
Foto: Aktuálně.cz, repro - Tomáš Adamec
Foto: Aktuálně.cz, repro - Tomáš Adamec
Foto: Aktuálně.cz, repro - Tomáš Adamec

13:17 - "Dejte nám příležitost pracovat, jsme zatím v půlce. Žádám vás o mandát vést stranu. Pojďme společně postavit most přes rozbouřené vody," apeloval na delegáty Bursík.

13:15 - Bursík zdůraznil, že Česko čeká předsednictví EU, zmínil vyjednáváni energeticko-klimatického balíčku. "Jestli něco potřebujeme, tak stranu, která nám bude krýt záda. Jak říká Karel Schwarzenberg - většinu času budeme trávit ve vzduch - tak nám s tím prosím pomožte," žádal straníky.

13:12 - Bursík také upozornil všechny delegáty, že není v jeho silách prosadit vše, co každý z nich požaduje. Řekl ale, že se každý může na formování priorit Strany zelených podílet. "Umožněme kariéru těm, kteří na sobě pracují," vyvrací Bursík kritiku opozice, že straníci nemají možnost se ve straně profilovat."

13:09 - I předseda partaje Bursík přistoupil k řečnickému pultu a bilancoval. "Vymysleli jsme to dobře. Došlo k transformaci strany, z radikálně vystupující v realistickou stranu politického středu," připomněl Bursík přerod Strany zelených v relevantní politickou stranu.

13:00 - Na závěr svého vystoupení Kuchtová přímo vyzvala delegáty, aby dali hlas jí. "Chtěla bych vám říci, že podle posledního průzkumu Medianu jsem u lidí nejoblíbenější politička Strany zelených. Doufám, že i toto uvážíte," obrátila se na přítomné. Následoval hlasitý aplaus.

12:55 - Kuchtová volá mimo jiné po větší stranické demokracii. A naráží také na otázku umístění americké radarové základny na našem území. "Pokud je tu většinový názor na radar, měl by předseda tento většinový názor respektovat," myslí si.

12:49 - Hovoří Dana Kuchtová. Uvedla, že Martin Bursík dosáhl velkého úspěchu. "Bez nás, milí zelení, by tomu tak nebylo. A to platí i v opačném gardu," řekla.

Šéfka vnitrostranické opozice Kuchtová rekapituluje své působení ve vládě a vysvětluje některé své kroky v pozici ministryně školství.

Kandidát na přesedu Strany zelených - Jiří Růžička.
Kandidát na přesedu Strany zelených - Jiří Růžička. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

12:38 - Dalšími kandidáty, kteří přednesli projev, byli Milan Přívratský a Jan Linhart.

"Tento sjezd mi připomíná jeden z posledních sjezdů Unie svobody. Pavel Němec dosáhl toho, co si přál. Pak Sváťa Karásek řekl, že mu gratuluje, ale Unii svobody kondoluje, nerad bych se dostal do této situace," zakončil svůj proslov Přívratský.

"Byl jsem u vzniku strany, u jejích vítězství a porážek. Nechci být u jejího konce," řekl pardubický zastupitel Jan Linhart.

12:20 - Kandidát Jiří Růžička se ve svém kandidátském projevu ostře pustil do stávajícího šéfa Martina Bursíka. "Je jako burizon, rýže nafouklá parou, obarvená a navoněná," řekl. "Je to takový konzumerista. Takový navoněný a nabarvený narůžovo."

Vedle Bursíka si za cíl vybral i poslankyni Kateřinu Jacques. "Pan předseda je vulgární, když rozesílá SMS a píše o krávě. To bych si nedovolil napsat ani o Kateřině Jacques, o níž to slýchám každý den," hřímal Růžička.

11:54 - Křídlo Dany Kuchtové se rozhodlo obstruovat. Navrhlo dalších sedm kandidátů na předsedu strany. Jde o jména méně známých či neznámých straníků. Řadových členů i nižších stranických funkcionářů.

Nově navrženými kandidáty jsou: Jiří Růžička, Olga Zubová, Vladislav Koval, Jan Wünsch, Arnold Nowak, Oldřich Janeba a Milan Přívratský. Kandidaturu přijali pouze Růžička, Nowak a Přívratský.

Chtějí tím získat čas. Každý z navržených kandidátů totiž automaticky získává 15 minut pro svůj příspěvek.

11:45 - Po 2 hodinách a 45 minutách zpoždění začíná blok "Volba předsedy a dalších členů předsednictva".

11:40 - Neúměrně zpoždění se protahuje i přestávka. Zelení nespokojenci si však mohou oddechnout. Organizátoři povolali údržbáře, který z žebříku otevřel okna u stropu. Odpadla tak jedna ze záminek pro protahování dnešního programu.

Členové strany si vypomáhají hlasovacími kartami a snaží se rozproudit vzduch kolem sebe.
Členové strany si vypomáhají hlasovacími kartami a snaží se rozproudit vzduch kolem sebe. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

11:05 - Po dvou hodinách jsou delegáti opět ve formě. Jeden z nich zneužil svůj vyhrazený čas pro příspěvek v rozpravě k předneseným zprávám předsedů stranických orgánů a stěžoval si na ovzduší v sále. "Pokud s tím něco neuděláme, tak nové předsednictvo zvolí pololeklé ryby," řekl.

Kromě teploty v místnosti řeší zelení i takové zásadní věci jako to, jak pojmenovat mikrofon. "Chtěla bych požádat pracovní předsednictvo, aby mikrofony neoznačovalo pravý-levý, protože je to z jejich pohledu a je to matoucí. Navrhuji říkat modrý a červený mikrofon," končí svůj příspěvek delegátka.

10:21 - Sjezd navštívilo několik domácích i zahraničních hostů. V sobotu přišel delegáty pozdravit zelený senátor Jaromír Štětina. Den předtím přijeli premiér Mirek Topolánek, zelený kandidát do Senátu Michael Kocáb, velvyslanec USA Richard Graber, velvyslankyně Rakouska Margot Klestil-Löffler a velvyslanec Slovinska Franc But.

10:01 - Průběh jednání se protahuje především kvůli tomu, že se příliš nedaří udržet soulad diskuse a hlasování s jednacím řádem a stanovami.

Od páteční 14. hodiny jde o nepřetržitý tok příspěvků, dohadování a protestů. Co delegát, to výklad jednacího řádu.

9:35 - Druhý sjezdový den měl v 9:00 začít volbou předsedy strany. V pátek ale program nabral několikahodinové zpoždění. Na vině byly hádky mezi delegáty a velké množství obstrukcí. Pozdě večer už v sále vládl chaos. Nikdo neměl přehled o tom, kolik je v sále delegátů či jaké je kvórum.

Jedním z hlavních témat řečnických výstupů byla teplota v sále. "Nedá se tu dýchat, navrhuji přestávku, aby se zde vyměnil vzduch," zaznělo několikrát.

 

Právě se děje

Další zprávy