Bursíkův tábor měřil síly s opozicí. Zatím má navrch

Kateřina Eliášová, Jakub Antoš
6. 9. 2008 10:30
Bursíkovi oponenti neuspěli s návrhy měnícími program
Nejžhavější kandidáti na sobotní volbu předsedy Strany zelených - exministryně Dana Kuchtová (vlevo) a současný předseda Martin Bursík.
Nejžhavější kandidáti na sobotní volbu předsedy Strany zelených - exministryně Dana Kuchtová (vlevo) a současný předseda Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Teplice - Zelený sjezd měl druhý den začít volbou předsedy. Zatím se ale nevolí, delegáti dohánějí včerejší tříhodinový skluz. Na programu jsou zprávy odborných sekcí.

Oba tábory využily diskuzi k osobním atakům na své protivníky.

Například, když se jeden z delegátů opřel do poměrů středočeské organizace, ze které je poslankyně Olga Zubová, ta mu útok vrátila slovy: "My máme ve straně taky své Moravy. A až zveřejním, co vím, tak to bude velká mediální ostuda. A vím, proč to říkám," odkázala na "kauzu Morava", která odhalila nekalé politické praktiky.

"To je takovej hnus," reagoval šéf královéhradeckých zelených Stanislav Penc. "Raději bych byl doma se svými dětmi."

Bursík má navrch

Sjezd už včera jasně ukázal, kdo má v současné chvíli navrch. Bursíkovu táboru se podařilo prosadit původní program sjezdu.

Opozice přitom navrhovala řadu protinávrhů. Například vypustit volbu předsedy nebo změny stranických stanov.

Hlasování bylo de facto o měření sil před zítřejší volbou předsedy. Ukázalo se, že Bursíkovi stoupenci mají navrch, když všechny opoziční návrhy smetli pod stůl.

Čtěte také: Sjezd zelených živě: Ve stínu vyděračské aféry

Jedinou změnou byl souhlas s tím, aby na sjezdu vystoupila poslankyně Olga Zubová a přednesla svůj komentář ke "kauze Morava". Delegáti sjezdu tomuto požadavku vyhověli. A to i přesto, že předseda Bursík byl proti.

"Počkejme na příští týden, co odvysílá televize," vyzval delegáty ke zdrženlivosti. Pak teprve podle něho nastane okamžik, kdy by se situace měla řešit.

Foto: Ludvík Hradilek
Video: Morava se hájí: Nikoho jsem vydírat nechtěl
Topolánek: Za vším je Tlustý. Tlustý: Mandát nesložím
Vydírání ve sněmovně: Jak to bylo podle novinářů?
 Vydíral poslance? Morava z ODS zvažuje odchod

Kuchtová zatím prohrává

Po dvouhodinové debatě o programu sjezdu se jasně ukázalo, že Bursíkovi stoupenci zatím disponují pohodlnou většinou.

Ukázalo se to například u návrhu Dany Kuchtové, aby sjezd neřešil změnu stanov. Proti bylo 160 lidí, Kuchtovou podpořilo 110 delegátů.

Bursík tak má velkou šanci prosadit změnu stanov. Ta by znamenala zásadní změnu ve vedení republikové rady. Ta má prozatím své vlastní vedení. Bursík chce, aby radu vedlo předsednictvo.

Pokud se nezmění počet delegátů, má Bursík také velkou šanci vyhrát volbu předsedy.

Čtěte také: Exkluzivně: Chtějí vést zelené. Řekli, proč právě oni

 

Právě se děje

Další zprávy