Exkluzivně: Chtějí vést zelené. Řekli, proč právě oni

Redakce DOM
5. 9. 2008 11:10
Rozhovor s Bursíkem, Kuchtovou i Linhartem
S Danou Kuchtovou v dubnu 2007. To jim ještě bylo do smíchu
S Danou Kuchtovou v dubnu 2007. To jim ještě bylo do smíchu | Foto: Ondřej Besperát

Teplice - Už za pár hodin začne v Teplicích klíčový sjezd zelených. Hraje se o osud Martina Bursíka a směřování vládní strany. A to v atmosféře, kdy nejsilnější stranou kabinetu otřásá skandál s možným vydíráním uvnitř ODS.

Delegáti sjezdu Strany zelených určí, zda má stranu dál vést po boku ODS a KDU-ČSL Martin Bursík, anebo se pomyslného kormidla ujme jeho vnitrostranická oponentka Dana Kuchtová, která má blíže středolevé politice. Překvapivým soupeřem těchto stranických špiček je pardubický zastupitel Jan Linhart.

Bitva o předsednické křeslo byla vyostřená a může zahýbat i českou politikou. Současní ministři za SZ totiž pohrozili, že v případě Bursíkovy prohry odejdou z vlády.

Redakce Aktuálně.cz připravila pro čtenáře rozhovory se všemi třemi kandidáty.

Bursík: Zelené jako firmu neřídím

Zřejmě největším favoritem volby je současný šéf strany Martin Bursík. "Byl jsem donucen svolat sjezd s cílem dát straně jednotný politický výraz´," vysvětlil Aktuálně.cz. Část strany ho dlouhodobě kritizuje, že SZ řídí jako firmu. "To mě přišlo jako nejabsurdnější argument, který jsem kdy slyšel," podivuje se.

Naznačil i možný vývoj v situaci, kdy by prohrál. Z vlády by podle něj jako první odešel šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. V takovém případě by nemohl ve vládě sedět ani on, protože by tomu nedokázal přihlížet. "Přeci bych tam nemohl hrát tuto pasivní roli," říká.

Martin Bursík, předseda Strany zelených, mluví s novináři před jednáním Republikové rady.
Martin Bursík, předseda Strany zelených, mluví s novináři před jednáním Republikové rady. | Foto: Ondřej Besperát
Přečtěte si rozhovor s Martinem Bursíkem:
Mám už dost hloupé kritiky

Kuchtová: Bursíka bych diktátorem nenazvala

Dana Kuchtová se do kampaně pustila s vervou a otevřeně Bursíka kritizovala. Přesto se zdráhá používat stejně silná slova jako její kolegové, kteří ho označují za diktátora. "Diktátor neposlouchá ani své vlastní lidi. Řekla bych, že má spíše autoritativní způsob vedení strany. Martin chápe tu stranu jako svoje dítě, jako něco, co on vytvořil," řekla Aktuálně.cz.

Naznačila i své plány v případě, že vyjde z volby vítězně. "Čekám Martina Bursíka ve vládě a požádám ho, aby respektoval výsledky sjezdu. A aby dál spolupracoval, aby se projevil jako člověk, po kterého je nejdůležitější strana, ne nějaké posty. A to se týká všech ministrů za zelené."

Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová.
Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Přečtěte si rozhovor s Danou Kuchtovou:
Bursík by se měl naučit kompromisu

Linhart: Jsem outsider a vím to

Posledním uchazečem je Jan Linhart. V rozhovoru pro Aktuálně.cz o sobě sám říká, že je outsider. "Pochopitelně řadě lidí nejsem známý, protože jsem se věnoval spíše komunální politice," ví.

Pokud by vyhrál, rád by oba znesvářené politiky dostal k jednacímu stolu. "Bylo by dobře, kdyby zůstali oba ve straně," říká pardubický zastupitel.

Foto: SZ
Přečtěte si rozhovor s Janem Linhartem:
Nejsem pudlík Bursíka ani Kuchtové

 

Právě se děje

Další zprávy