Zákon o střetu zájmu znovu prošel. I přes veto Klause

mch
10. 6. 2008 17:40
Zákon má zaručit nezávislost veřejných činitelů
Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství.
Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna dnes přehlasovala veto prezidenta republiky a znovu schválila novelu zákona o střetu zájmů.

Novela má usnadnit přístup veřejnosti k majetkovým oznámením politiků a zaručit nezávislost veřejných činitelů.

Klaus novelu odmítl kvůli tomu, že ji považuje za nesystémovou, nedomyšlenou, nepřehlednou, málo srozumitelnou a jde podle něj svými důsledky proti soukromí nemalého počtu bezúhonných občanů země.

Nelíbilo se mu, že by museli oznámení o majetkových poměrech podávat i ředitelé základních a středních škol.

Čtěte více: Klaus vrátil do sněmovny zákon o střetu zájmů

Ministr školství Ondřej Liška ovšem na jednání znovu potvrdil, že připraví novelu, která ředitele škol zbaví povinnosti oznamovat majetek.

Manželek politiků se změna netýká

Zákon má zaručit nezávislost veřejných činitelů. Všichni musí přiznávat příjmy i majetek jednou za rok. Týká se nejen politiků, ale i policistů, členů obecních zastupitelstev, některých úředníků a šéfů organizací.

Ani dnešní znění, ani novela neobsahuje rozšíření povinnosti podat majetkové přiznání na partnery politiků a jejich nejbližší příbuzné.

Zákon o střetu zájmů platí od ledna loňského roku. První rok ale politici podle něj majetková přiznání podávat nemuseli.

 

Právě se děje

Další zprávy