Klaus vrátil do sněmovny zákon o střetu zájmů

pra
9. 5. 2008 12:46
Novela je podle něj nedomyšlená a málo srozumitelná
Prezident Klaus vetoval novelu zákona o střetu zájmů
Prezident Klaus vetoval novelu zákona o střetu zájmů | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus vrátil poslanecké sněmovně novelu zákona o střetu zájmů, kterou první parlamentní komora schválila i po vetu senátorů. Informoval o tom Klausův mluvčí Petr Hájek.

Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že novelu považuje za nesystémovou, nedomyšlenou, nepřehlednou, málo srozumitelnou a svými důsledky jde proti soukromí nemalého počtu bezúhonných občanů země.

Čtěte také: Střet zájmů se změní. Poslanci přehlasovali Senát

Návrh má podle Klause základní nedostatky i poté, co byl ve sněmovně upraven komplexním pozměňovacím návrhem.

Novela má mimo jiné usnadnit přístup veřejnosti k majetkovým oznámením politiků a zaručit nezávislost veřejných činitelů.

Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství.
Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jaký měl příjem ředitel školy?

Příjmy i majetek by museli jednou za rok přiznávat všichni veřejní činitelé. Tedy nejen politici, ale také policisté, členové obecních zastupitelstev, některých úředníků a šéfů organizací.

Klaus ve svém vetu upozorňuje, že aniž by si to předkladatelé i poslanci uvědomili, bude se tato povinnost vztahovat třeba i na ředitele základních a středních škol a mnoho dalších osob, které nejsou veřejnými činiteli v klasickém slova smyslu.

Problematický zpětný účinek zákona

Problematický je podle prezidenta i zpětný účinek, který závisí na dni vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů. Pokud začne platit před 30. červnem 2008, bude se tato novela týkat i období roku 2007. Lidé, které současná znění zákona nezahrnuje, by tak nemuseli mít k dispozici potřebné doklady.

Ani dnešní znění, ani novela neobsahuje rozšíření povinnosti podat majetkové přiznání na partnery politiků a jejich nejbližší příbuzné.

Zákon o střetu zájmů platí od ledna loňského roku. První rok ale politici podle něj majetková přiznání podávat nemuseli.

 

Právě se děje

Další zprávy