Začala sbírka na `tramvajenky` pro poslance

vk
18. 10. 2007 11:11
Občanské sdružení rozjelo sponzoring poslanců

Praha - Od dnešního dne může každý sponzorovat svého oblíbeného případně neoblíbeného poslance, a to díky občanskému sdružení Milujeme naše poslance. Za sponzorský dar 560 korun bude poslanci zaplacen měsíční kupon na pražskou hromadnou dopravu. Sdružení tím chce upozornit na neodůvodněné výhody poslanců a přispět k jejich odstranění.

Podle zákona o platech poslanců mohou používat MHD bezplatně. "Vycházíme přitom z logické úvahy, že pokud si někdo něco nekupuje, tak mu to může koupit a darovat někdo jiný," píše se na www.milujemenaseposlance.cz.

Ve středu byla vyhlášena speciální akce na sponzoring poslance Davida Ratha. Je možné na něj přispět s padesátiprocentní slevou. To znamená jen za 280 korun.

První kupony předají organizátoři podporovaným poslancům už na začátku listopadu. Od konce října již platby půjdou na prosincové jízdné. Podle zájmu budou případně do sponzorování zahrnuti i senátoři.

MHD zadarmo a ještě kompenzace

"Pokud jde o jízdné, tak poslancům a senátorům náleží paušální náhrada až 34 tisíc korun měsíčně. Zároveň mají i veřejnou dopravu zdarma. Proč jim potom náleží ještě finanční kompenzace?," ptá se Maděra.

Sdružení muselo o svou existenci bojovat rok a půl, Ministerstvo vnitra ČR jej odmítlo zaregistrovat. "Úředníci z ministerstva nám odepsali, že naše činnost je v rozporu s Ústavou a zákony naší země. Při čtení rozhodnutí jsem měl pocit, že jde o nějaký historický dokument z 50. let minulého století," uvedl k odmítnutí registrace sdružení jeho předseda Maděra.

"Kdyby si každý poslanec a senátor platil veřejnou dopravu, pro rozpočet dopravního podniku by to znamenalo asi 1,5 mil. Kč ročně. Nejsou to významné prostředky, ale zde jde o princip. Politici nejsou nadřazenou skupinou občanů," myslí si bývalý pražský primátor Jan Kasl, který sdružení vyjádřil podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy