Zabraňme hanbě a propagandě. Filip v Rusku rozlítil poslance

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 5. 11. 2014 15:02
Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) odcestoval do Moskvy na pozvání politika ze seznamu nežádoucích osob. Cestu přitom neschválil organizační výbor.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ostrou debatu na středečním jednání Sněmovny vyvolala pracovní cesta místopředsedy dolní komory Vojtěcha Filipa (KSČM) do Moskvy.

Poslanci kritizovali fakt, že Filip do Ruska odjel na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka, tedy politika ze seznamu nežádoucích osob Evropské unie a Spojených států.

Předseda komunistů navíc odcestoval i přes to, že výjezd neschválil organizační výbor. Poslanci proto po dlouhé debatě schválili dvě usnesení, že Sněmovna s cestou nesouhlasí a že Filip nereprezentuje její názory.

"Prosím vás, abychom předešli té hanbě. Abychom se nedostali do pozice, kdy znevěrohodníme naši již tak rozviklanou pozici partnera v Evropské unii," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který hlasování inicioval.

Dodal, že za "svými soudruhy" si Filip může jet jako předseda komunistů, ale ne jako představitel poslanců.

Funkcionář dumy Železňak se na indexu ocitl kvůli svému podílu na anexi Krymu. Vztahy EU s Ruskem se v posledních dnech vyostřily poté, co Moskva na rozdíl od Západu uznala separatistické volby.

"Pokud oficiální reprezentant republiky navštíví ruskou dumu na pozvání tohoto člověka, tak nám musí být jasné, jakým způsobem toho dokáže zneužít ruská propaganda a jakým způsobem o tom budou referovat zahraniční média," uvedl Kalousek.

Podvod na organizačním výboru

Do Ruska měla původně odletět širší sněmovní delegace, právě kvůli ukrajinské krizi ale organizační výbor cestu neschválil. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) však Filipovi výjezd přesto povolil bez vědomí výboru.

"Přistoupili k podvodu," komentovala postup vedení Sněmovny členka organizačního výboru Miroslava Němcová (ODS). Místopředseda Sněmovny Jiří Bartošek (KDU-ČSL) chce řešit, zda má Filip vůbec nárok na proplacení cesty.

Zaskočeni byli i sami komunisté. "Věděl jsem, že jede do Ruska, ale o tom pozadí se dozvídám až nyní. Budu chtít vysvětlení jako od pana Filipa, tak od pana Hamáčka. Je to nestandardní," myslí si Filipův stranický kolega Alexandr Černý.

Sám Filip je již na cestě do Ruska. Na zahraniční cestě je také Jan Hamáček, který mu cestu povolil.

 

Právě se děje

Další zprávy