Za Nečase se postavily dva regiony, doporučení má Kuba

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 10. 2012 17:11
Zlínský a severomoravský region ODS se radil před klíčovým kongresem strany
Podporu svého regionu má. Petr Nečas, předseda ODS
Podporu svého regionu má. Petr Nečas, předseda ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Luhačovice, Ostrava - Regionální sněm ODS ve Zlínském kraji podpořil premiéra Petra Nečase v jeho obhajobě pozice šéfa strany. Stejně se o pár desítek minut po něm zachovali občanští demokraté i ze severu Moravy.

Do Luhačovic i na Ostravsko si premiér Nečas přijel pro podporu osobně.

U delegátů regionálního sněmu z Moravskoslezského kraje Nečas získal drtivou podporu - 61 z 63 hlasů. "Atmosféra byla velmi podobná (jako v Luhačovicích), to znamená otevřená diskuse, která hodnotila aktuální politickou situaci a nelichotivou výraznou volební prohru ODS v krajských volbách," řekl novinářům Nečas. "Této pozice si velmi vážím a této podpory také. Beru to ale jako kritickou podporu, není to podpora bezvýhradná, já jsem taky nikdy netvrdil, že jsem bezchybný, a že všechno, co jsem udělal, je v pořádku, úžasné a skvělé," podotkl premiér.

Rozhodne kongres

Na postu prvního místopředsedy ODS by zlínští občanští demokraté rádi viděli ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. ČTK to řekl předseda Regionálního sdružení ODS Zlínského kraje Libor Lukáš.

Volební kongres ODS se sejde první listopadový víkend, tedy krátce poté, co tento měsíc ODS utrpěla prohru v krajských i senátních volbách. Vedení ODS se na nadcházejícím kongresu strany zřejmě výrazně promění a pokud předseda strany Nečas obhájí pozici šéfa strany, přijde o většinu svých bývalých spojenců mezi místopředsedy.

O tom, kdo se bude o místopředsednické křeslo v ODS ucházet, rozhodnou v následujících dnech regionální sněmy ODS. O post prvního místopředsedy se zřejmě utká nynější Nečasova zástupkyně Miroslava Němcová a ministr Kuba.

 

Právě se děje

Další zprávy