Vláda může přežít. Hráčem číslo 1 je teď Kalousek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 10. 2012 15:25
Vládnímu táboru paradoxně může pomoci opozice, daňové změny by prošly v jiné podobě
TOP 09: Je to problém ODS.
TOP 09: Je to problém ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úsporný balíček, se kterým vláda spojila otázku důvěry, má překvapivě určitou šanci projít - a tím zachránit Nečasův kabinet před pádem.

Kromě ČSSD si totiž předčasné volby přeje ve sněmovně málokdo. Kartami částečně zamíchaly i krajské a senátní volby, které pro vládní tábor dopadly fiaskem.

Vládní balíček teď může sněmovna přijmout i poté, co nedošlo k dohodě uvnitř ODS a tzv. "rebelové" dál trvají na tom, že vládní návrh v této podobě nepodpoří.

Kvůli sporu s poslanci kolem Petra Tluchoře ve středu vláda stáhla návrh státního rozpočtu a předloží nový. Daňové změny by ale byly jiné, než navrhla.

Možná "pomoc" opozice

Vládnímu táboru paradoxně může pomoci opozice. Všeobecně se předpokládá, že zvedne ruku pro variantu, podle které by příští rok platila DPH 14 procent v nižší sazbě a 20 procent v sazbě základní.

To se sice nelíbí ministru financí, který počítá se zvednutím daní na 15 a 21 procent, je to ale přijatelné pro tzv. "rebely" v řadách poslanců ODS.

"Pro tuto změnu jsme schopni zvednout ruku. Pro balíček jako celek ne, to ať si odhlasuje vládní koalice sama," říká předseda poslanců za ČSSD Jeroným Tejc.

V tu chvíli - s touto dílčí změnou - by ale mohl být přijatelný pro celý vládní tábor, posílený i o "tluchořovce".

"Myslím, že pan ministr by měl postavit nový návrh rozpočtu v těch variantách, aby odpovídaly eventuálnímu balíčku, který projde, tedy i s tím DPH 14 a 20 procent. Měl by se na tom dohodnout s panem premiérem," říká předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS).

"Pak by neměl být problém, abychom pro to hlasovali, protože to je spojené s důvěrou vládě a pád vlády si nepřeje nikdo," dodává Suchánek.  

Variant je víc, jistý si není nikdo

I přes narýsované řešení, jak vládu zachránit od nutné demise v případě odmítnutí "balíčku", je ve hře řada dalších variant.

Vláda skutečně může daňové změny, byť v jiné podobě, prosadit a přežít.

Hlasování se ale také může zadrhnout na dílčích pozměňovacích návrzích a úsporný balíček pak neprojde.

A dokonce i v případě, že projde, není úplně jisté, jak se zachová TOP 09 pod Kalouskovým vedením.

Promarnili celý měsíc

"Pokud neprojde vládní návrh tak, jak je, je jasné, že ODS není schopná dodržovat dohody a že není možné s ní vládnout," říká ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na otázku, zda by tedy Topka ruku pro nezvedla, ale dodává: "Nenuťte mě spekulovat o něčem, co ještě nenastalo."

"Hráč číslo jedna je teď Kalousek, nikoliv premiér. Kalousek teď může cokoliv," odhaduje situaci této chvíle jeden z nespokojených poslanců ODS.

"My jsme prostě promarnili celý měsíc. Premiér i šéf klubu Stanjura sice narýsovali nějaký harmonogram, ale jednalo se stěží jednou týdně. Tu a tam byl premiér vstřícný, pak zase propadl depresi," popisuje tentýž poslanec průběh jednání.

Jak napsal deník Insider, situace se změnila po prohře v krajských volbách před více než týdnem.

"Pád vlády teď ale bude hrozit pořád. Projde balíček a rozpočet, ale budou církevní restituce, důchodová reforma, další zákony," dodává předseda rozpočtového výboru Suchánek.

Schvalování státních financí ve skluzu

Vláda teď předloží sněmovně nový rozpočet, který počítá s platnými zákony. V případě DPH to znamená jednotnou sazbu 17,5 procenta, kterou chtěla vláda svým "balíčkem" upravit.

V případě, že by se DPH nakonec upravila ve sněmovně na 14 a 20 procent, znamenalo by to pro rozpočet další změnu, nijak ale dramatickou.

"Rozdíl je tak 5 miliard korun," prohlásil ministr financí.

I tak se ale vláda dostává se státním rozpočtem do skluzu: jeho první čtení by mohlo proběhnout na listopadové schůzi a teprve v prosinci - možná až skutečně nadoraz koncem roku - by přišlo na pořad sněmovny definitivní schvalování státních financí na příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy