Premiér Nečas: To raději volby než tuhle agonii

Domácí Domácí
24. 10. 2012 7:35
Vláda, která je v podstatě menšinová, takto nemůže pokračovat, uvedl premiér
ODS po druhém kole senátních voleb.
ODS po druhém kole senátních voleb. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas by raději skončil jako premiér a vedl ODS do předčasných voleb než pokračovat v současné vládní agonii.

Ministerský předseda to řekl v rozhovoru pro MF Dnes, v němž uvedl, že právě nestabilita vlády partaj poškozuje mnohem více než "přímočará snaha jít do předčasných voleb a pravděpodobně skončit v opozici."

"Mohu říct z vlastní zkušenosti - byl jsem osm let opoziční poslanec -, že je to přesně to místo, kde lze získat novou politickou generaci, nabrat dech, nově definovat programové priority. V opozici se strana dokáže dát dohromady," řekl listu.

Nečasovi se znovu nepodařilo dohodnout se s rebely ve vlastní straně na podobě chystaného daňového balíčku. Další kolo jednání jej čeká ve středu. Hlasování o balíčku by se pak ve třetím čtení mělo do sněmovny dostat nejdříve příští týden.

Rebelujícím poslancům ODS vadí zejména plánované zvýšení DPH o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent, a progresivní zdanění pro lidi s vysokými příjmy.

"Pokud zvítězí zodpovědnost, tak (vláda, pozn. red.) přežije. Pokud zvítězí mocenské hrátky a osobní antipatie, pravděpodobnost přežití je mnohem nižší. Bude to mít ještě vývoj. Nepočítal jsem, že se v úterý dohodneme," prohlásil v MF Dnes Nečas.

Ten také poznamenal, že i v případě dohody nepovažuje za možné, aby - dnes již prakticky menšinový - kabinet v této podobě pokračoval. "Velmi otevřeně: pokud by to pokračovalo, dovedu si to představit velmi obtížně, prakticky vůbec," uvedl Nečas s tím, že taková vláda by v podstatě vše jen odseděla a nic neřešila. "Dokonce si myslím, že pro ODS je to horší varianta než obávané předčasné volby," zopakoval.

Situace předsedy ODS je čím dál složitější. Z okolí jeho možných náhradníků už podle deníku Insider nezní na otázku "Převzal byste ODS po Nečasovi?" tak striktní NE jako před dvěma týdny, kdy skupina poslaneckých kritiků několik lidí oslovila.

 

Právě se děje

Další zprávy