Než řeknou, co s Bártou a Škárkou, chtějí poslanci spis

Martina Machová Martina Machová
28. 6. 2011 14:50
Sněmovní výbor si ke kauze úplatků ve Věcech veřejných vyžádá policejní spis
Jaroslav Škárka a Vít Bárta, někdejší blízcí spolupracovníci ve Věcech veřejných.
Jaroslav Škárka a Vít Bárta, někdejší blízcí spolupracovníci ve Věcech veřejných. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mandátový a imunitní výbor podle očekávání zatím nerozhodl, zda doporučí sněmovně vydání exministra dopravy Věcí veřejných Víta Bárty a jeho někdejšího spolupracovníka, dnes nezařazeného poslance Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání.

Na svém úterním jednání pouze zahájil rokování, jak s oběma zákonodárci, kteří jsou chránění imunitou, naložit.

Poslanci si prozatím odhlasovali pouze to, že požádají o možnost nahlédnout do policejního spisu a o výklad od sněmovních legislativců, kteří mají určit, na kterém jednání sněmovny mohou poslanci o vydání svých kolegů hlasovat.

V úvahu totiž přicházejí dva termíny - na mimořádné červencové schůzi, nebo na řádné, která je plánovaná na přelom srpna a září. Záleží na výkladu regulí sněmovny.

"Po předsedkyni sněmovny pak požadujeme termín, do kdy máme věc projednat," dodal předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc.

Podle Tejce je pak pravděpodobnější, že o vydání Bárty a Škárky bude sněmovna hlasovat až v pozdějším termínu. Připomněl přitom případy z minulosti, kdy se o zbavení imunity hlasovalo pouze na řádných schůzích i přesto, že mezi žádostí o vydání a jednáním sněmovny byla zařazena i mimořádná jednání sněmovny.

Na příštím jednání výboru, které proběhne 12. července, si pak poslanci chtějí vyslechnout oba podezřelé. Další jednání by se mělo uskutečnit přesně za týden.

Policie Bártu se Škárkou viní z úplatkářství. Podle vyšetřovatelů statisíce v obálkách, které někdejším poslancům VV Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí předal Vít Bárta, nebyly půjčky, jak on sám tvrdí, ale úplatky.

Své obvinění policie staví zejména na svědectví asistentky Kočí Aleny Maršálkové. Ta totiž od své nadřízené dostala SMS zprávy, které výpověď někdejší předsedkyně klubu o úplatcích potvrzují.

Samotný spis je pak klíčový zejména pro Věci veřejné. Ty se podle jeho obsahu rozmyslí, zda svého lídra vydají, či nikoli.

Záležet bude na dvou poslankyních, které budou moci do spisu nahlédnout - předsedkyni poslaneckého klubu VV Karolíně Peake a místopředsedkyni Janě Drastichové, které jsou zároveň členkami mandátového a imunitního výboru.

"Budeme informovat klub a navrhneme, jak se k věci postavit," uvedla Drastichová.

Mandátový a imunitní výbor pak chystá v souvislosti s policejním spisem speciální bezpečnostní opatření, které má zabránit úniku informací o průběhu vyšetřování. Poslanci z něj nebudou moci kopírovat a nahlížet do něj budou moci jen za dozoru druhé osoby - zaměstnance výboru. 

 

Právě se děje

Další zprávy