Vstoupil v 15 letech do armády, teď je poslancem ANO

Eliška Bártová Eliška Bártová
18. 11. 2013 20:15
Příběh nového zákonodárce, který se do politiky dostal s hnutím Andreje Babiše.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na čtvrtém místě jihomoravské kandidátky hnutí ANO třiapadesátiletý Bohuslav Chalupa ani nedoufal, že by se mohl stát zákonodárcem.

Ale stalo se. Někdejší důstojník lidové armády, který se už na prahu zletilosti stal vojákem z povolání a s dosažením dospělosti vstoupil do komunistické strany, bude nyní ovlivňovat osudy země z lavice v Poslanecké sněmovně.

„Vstoupil jsem do strany, protože jsem už měl rozjetou kariéru a trochu vymytý mozek. Člověk udělal chybu, co k tomu více říci…," reaguje dnes novopečený poslanec na otázky novinářů, proč vstoupil do KSČ. „Sloužil jsem tehdy vlasti. Měl jsem jako důstojník armády vstoupit do disentu? Neumím si představit, co bych dělal," vysvětluje, proč tam vydržel až do roku 1990. 

V oficiálním životopise údaj o členství v komunistické straně neuvádí. „Není to povinnost," říká. „A já nemám potřebu se tím chlubit."

Jedním dechem nový brněnský poslanec dodává, že má negativní lustrační osvědčení.

Kus práce pro cé ó

Bohuslav Chalupa se k armádě dostal už v patnácti letech, kdy začal studovat Vojenskou střední odbornou školu chemické technologie ve Valašském Meziříčí.

„Celé společnosti bylo tehdy jedno, že je vůbec možné dát tak mladého kluka do vojenské školy - v podstatě na vojnu," říká s mírnou hořkostí Chalupa. „Podrobili nás tam takové masáži, o které lidé nemají ani zdání."

Ještě před maturitou vstoupil do KSČ. Po složení zkoušek začal pracovat v radiačním středisku Ministerstva národní obrany. „Měřili jsme úroveň radioaktivity a měli jsme na starosti přípravy na ochranu obyvatelstva v případě, že by se použily zbraně hromadného ničení," popisuje svoji tehdejší roli.

Vysokoškolský titul pak získal voják z povolání na Vojenské vysoké škole pozemních vojsk ve Vyškově, studoval chemické inženýrství a vojenskou chemii. Po státnicích se vrátil zpět na radiační středisko, poté byl - podle svých slov kvůli sporům s vedením armády - převelen k třetímu dělostřeleckému pluku do Loun.

„Nebudu plivat na to, co jsem prožil," hodnotí dnes svoji minulost. „Odvedl jsem kus práce, ne pro KSČ nebo pro armádu, ale pro lidi obecně. V rámci civilní obrany se dělaly užitečné věci, o tom jsem přesvědčen."

Ministerstvo, Austrálie a zpět

Po listopadové revoluci působil Chalupa krátce v hořovickém zemědělském družstvu, poté pracoval v ostraze u soukromé bezpečnostní agentury.

Čtyři roky pak pracoval na Ministerstvu pro správu národního majetku a rok působil na Ministerstvu financí, kde vedl agendu povolování výroby bionafty v ČR.

Z ministerstva ale odešel na rok studovat angličtinu do Austrálie. „Bylo to levnější než Anglie, a také to byla exotika," vysvětluje Chalupa, proč se v 36 letech coby rozvedený muž s  jedním dítětem vydal právě tam. „Na studium jsem si vydělával mytím záchodů, výtahů, nebo prací v rodině, u které jsem bydlel."

S návratem do Čech pak přišlo rozčarování. Poté, co ho odmítli vzít zpět na ministerstvo, byl nějaký čas bez práce a následně se vrhl do soukromého sektoru.  Založil společnost Chalupa CZ, která připravovala developerský projekt v Brně.

Od roku 2007 je Chalupa zároveň předsedou dozorčí rady pražské soukromé společnosti Roddis engineering. Tato společnost má anonymní akcie, proti nimž strana ANO výrazně vystupuje a pro něž žádá „nekompromisní" postup a odtajnění vlastníků.

„Akcie jsem nikdy neviděl a nevím, kdo je akcionář," říká Chalupa, i když coby šéf dozorčí rady docházel na jednání valné hromady. „Nemyslím si, že to je správně," komentuje anonymní vlastnictví. „Ale hledal jsem práci 12 měsíců, tak jsem byl rád, že mě někdo vzal. Ještě abych si kladl podmínku znát vlastníka…"

Po úspěchu v letošních volbách Chalupa podle svých slov už požádal, aby byl z funkce předsedy dozorčí rady anonymní firmy uvolněn.

S rozumem, srdcem a Babišem

Bohuslav Chalupa se pokoušel dostat do politiky už v předchozích letech, kdy neúspěšně kandidoval v komunálních volbách jako nezávislý na kandidátce SNK-ED.

„Zjistil jsem, že bez financí člověk nemá šanci, trochu jsem pak rezignoval, ale situace v zemi mně vadila čím dál víc," říká. Když pak viděl vystoupení Andreje Babiše v televizi, měl pocit, že mu mluví z duše, a stal se hned sympatizantem ANO.

„Když jsem zjistil, že profesor Vyzula (pozn. red.: Rostislav Vyzula, přední český onkolog, nový poslanec ANO), kterého jsem znal, kandidoval za ANO v senátních volbách, byl to další důvod, proč jsem požádal o členství," vzpomíná dnes. „Pana Vyzulu považuji za čestného člověka, který má jasno, a pokud tomu věří, nebude to špatně."

V lednu letošního roku byl Bohuslav Chalupa do hnutí přijat, o měsíc později se stal místopředsedou krajské organizace, v dubnu pak jejím předsedou.  Pak to vzalo rychlý spád a Chalupa se díky úspěchu ANO dostal do Sněmovny, na čtvrtém místě kandidátky dostal 2116 preferenčních hlasů. „Rozhodně jsem s tím nepočítal," říká dnes, zatímco v brněnské kanceláři předává svoji agendu referenta.

„V politice chci používat rozum i srdce. Vše není jen o penězích, ale i o solidaritě," popisuje Chalupa svoji vizi pro práci ve Sněmovně. „Chtěl bych do politiky vnést čestné chování, férovost, nedělání zákulisních praktik. I v jiných poltických stranách jsou určitě dobří lidé, měli bychom najít společnou řeč a pomoct této zemi, abychom se z toho vyhrabali."

 

Právě se děje

Další zprávy