Soud už sepisuje žádost o vydání Babišova poslance

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
7. 11. 2013 6:27
Bronislav Schwarz je obžalován z překročení pravomoci veřejného činitele. Teď má imunitu.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Dříve než vůbec složí noví poslanci slib zákonodárce, dorazí do Sněmovny žádost soudu, aby byl jeden z nich vydán k trestnímu stíhání.

Bronislav Schwarz, poslanec zvolený na kandidátce hnutí ANO Andreje Babiše, dostal od voličů vedle mandátu také imunitu, která úřadům ztíží řešení jeho případu.

Bývalý policista a dnes ředitel městských strážníků v Mostě je obžalován, že v roce 2006 překročil při zásahu pravomoci veřejného činitele a že se dopustil omezování osobní a domovní svobody.

Bronislav Schwarz, který byl tehdy ve funkci vedoucího obvodního oddělení policie ČR v Mostě, je souzen už od roku 2010. Zatím nepadlo pravomocné rozhodnutí. Žalobce sice očekával, že verdikt padne při jednání 15. října, tedy deset dní před volbami, ale Schwarz a jeho advokát požádali o odročení soudu. A zvolením obžalovaného Schwarze do Sněmovny bylo řízení přerušeno.

Deník Insider zjistil, že Okresní soud v Mostě požádá Sněmovnu o Schwarzovo vydání do konce příštího týdne. První schůze Sněmovny je svolána na 25. listopadu. 

Čtěte více v placeném deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy