Souzený poslanec ANO poškodil, bezesporu, říká Jourová.

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
8. 11. 2013 14:00
S místopředsedkyní hnutí Věrou Jourovou o vládě, Okamurovi a kostlivcích ve skříni
Věra Jourová při volební kampani.
Věra Jourová při volební kampani. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - První místopředsedkyně hnutí ANO a čerstvá poslankyně Věra Jourová přichází na čtvrteční schůzku vybavená několika novinovými články o Bronislavu Schwarzovi.

Jak ve středu napsal deník Insider, Schwarz - zvolený za hnutí ANO - čelí už od roku 2010 trestnímu stíhání a soud po volbách bude muset poslance požádat o jeho vydání. Přičemž většina poslanců za hnutí ANO se to dozvěděla až z médií.

"Nevěděla jsem to a dost nemile mě to překvapilo," přitaká také Jourová. "Je to otázka jeho svědomí. Já bych do toho určitě nešla, kdybych věděla, že mi běží trestní stíhání," dodává v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Aktálně.cz: Věděla jste jako první místopředsedkyně strany, že se pan Schwarz soudí?

Věra Jourová: Já jsem to nevěděla. Budu se ptát kolegů z Ústeckého kraje, jestli to věděli. Pro stranu je to riziko. Pan Schwarz byl zproštěn obžaloby v plném rozsahu v první instanci, ale samozřejmě možnost odvolání a vrácení té věci je dál. Na pana Schwarze je nutno pohlížet jako na nevinného člověka, jednoznačně tam platí presumpce neviny, ale myslím si, že pro vstup do politiky je to dost diskvalifikující. Takže mě to dost nemile překvapilo.

Bojíte se, že vás kauza poškodí?

Zcela jistě nás to poškozuje.

Uvažujete o tom, že ho nějak v rámci klubu postihnete?

Není jak a není za co. To bylo na zvážení pana Schwarze. Je to spíš otázka svědomí, já bych do toho určitě nešla, kdybych věděla, že mi běží trestní stíhání. Znovu říkám, že ctím presumpci neviny, ale něco jiného je požívat občanských práv a něco jiného je mít ambici řídit stát.

Nechcete ho třeba požádat, aby kvůli pověsti strany složil mandát?

To nevím, informaci o jeho stíhání mám jen krátce. Dozvěděla jsem se to až včera ráno.

O kostlivcích

Neukazuje tento případ na skutečnost, že se ve straně moc dobře neznáte?

Tam je problém, že on je členem Severočechů. Já jsem spoléhala na to, že se v Ústeckém kraji seznámili s tím, kdo do politiky vstupuje. Ale neberme to tak mechanicky, mám tady informaci, že získal čtyři tisíce hlasů, je zřejmě velmi populární mezi lidmi. A nevím nic moc o tom, za co je stíhán.

Překročení pravomoci při zásahu.

Je k tomu potřeba přistoupit z lidského hlediska, o co tam šlo. Z toho mála, co o tom případu vím, panu Schwarzovi lidsky fandím. Já jsem sama pracovala na úřadu a znám případy, kdy lidé terorizovali své sousedy a městská policie měla svázané ruce. Ale měl zvážit, jestli se to ve volbách nemůže stát poškozujícím.

Těsně před volbami odstoupil kandidát Miloslav Bačiak, protože se ukázalo, že byl před revolucí politruk. Nebojíte se, že tu stranu takříkajíc neukočírujete, když neznáte ani minulost svých kandidátů?

Doufám, že to jsou excesy. Jsme si vědomi toho, že jsme nové hnutí a že tu to nebezpečí je. Máme připravenou sérii jednání a dvoudenní teambuilding, kde se chceme lépe poznat a jednat o prioritách hnutí. Není jiná cesta. Kostlivci z minulosti jsou ale závažná věc.

O vládě

A.cz: Jak pokračují jednání s lidovci?

Po té úvodní schůzce jsme se sešli ještě jednou na technické konzultaci, kde jsme probírali strukturu výborů a komisí ve Sněmovně. Dospěli jsme k nějakému návrhu na poměrně razantní redukci a vyčíslili jsme předběžně možnou úsporu.

A.cz: Kolik chcete ušetřit?

Kolem pěti milionů ročně.

A.cz: Máte v plánu výbory zcela rušit, nebo je slučovat?

Nabízí se třeba možnost opětovného sloučení obrany a bezpečnosti. Efektivní by byl jeden výbor se dvěma podvýbory pro oblast bezpečnosti a obrany. Dále navrhujeme zrušení řady podvýborů. Když by výbory tématům opravdu daly čas, tak by ty podvýbory nebyly potřeba. To ale musíme probrat ještě se sociálními demokraty.

A.cz: Můžete dát nějaký příklad?

Je jich celá řada. Z mé oblasti třeba výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který má dva podvýbory. Zrovna tento výbor toho v rovině zákonů zase tolik neprojednává, aby tam byly potřeba dva podvýbory.

A.cz: V neděli by mělo být jasné, jaká je situace v ČSSD. Budete skutečně požadovat podpisy sociálních demokratů, kterými stvrdí mandát vyjednávacího týmu?

Tím si nejsem jistá. Pan předseda to ohlásil jako jednu z variant, dál jsme se o tom nebavili. Na schůzku se sociálními demokraty se budeme pečlivě připravovat, budeme řešit hlavně průniky programů.

A.cz: Budete přihlížet k tomu, jak přesvědčivá bude podpora pro Bohuslava Sobotku?

To si myslím, že ne. Rozhodnutí budeme respektovat a očekáváme, že dostaneme partnera, který bude mít jasný mandát.

O Okamurovi

A.cz: Jednáte tedy hlavně s KDU a čekáte na ČSSD. Co Tomio Okamura, je spolupráce s ním pro vás seriózní možnost?

Je to pro nás seriózní partner, ale říká, že do vlády jít nechce. A že podpoří politiku toho, kdo jemu podpoří zákon o obecném referendu bez výjimek. A to bez výjimek samozřejmě je k diskusi.

Proto jsme požádali o zaslání jejich návrhu zákona, abychom ho mohli prostudovat. Máme to v programu taky, ale chceme například vyšší kvórum pro vypsání referenda. Stejně tak si myslíme, že není možné referendum vypisovat o každé sporné otázce. Některé věci by měly být vyňaty, například práva zakotvená v ústavě a závazky z mezinárodních smluv. A jsou tam třeba daně, o nichž je problematické v plebiscitu hlasovat.

Spíš než o nějaké spolupráci tedy jednáte o podobě zákona o referendu?

Ano, to je zatím naše dohoda. Ale v budoucnu můžeme jednat i o dalších věcech.

 

Právě se děje

Další zprávy