Vondra: V Afghánistánu by Češi měli zůstat do roku 2014

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 1. 2012 13:36
V alianční misi ISAF by měli pracovat i nadále, jejich počty by se však měly postupně snižovat
Čeští vojáci v Afghánistánu
Čeští vojáci v Afghánistánu | Foto: Armáda ČR

Praha - Čeští vojáci by měli zůstat v Afghánistánu až do roku 2014. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) přijde s návrhem prodloužení jejich mandátu ještě během jara.

V alianční misi ISAF by měli pracovat i nadále, jejich počty by se však měly postupně snižovat, řekl v pondělí.

O mandátu chce jednat také s opozičními stranami a dosáhnout tak toho, že vojáci budou mít o svém nasazení jasno dříve než na konci roku, kdy jim vyprší mandát stávající.

V současnosti je do mise ISAF v Afghánistánu zapojeno přibližně 600 českých vojáků. Nejvíce z nich se podílí na ochraně civilních pracovníků Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v provincii Lógar.

Působení a podoba PRT se má ale na přelomu letošního a příštího roku proměnit. Proto je podle Vondry pravděpodobné, že především v roce 2014 už bude "těžiště" práce českých vojáků ve výcviku příslušníků afghánské národní armády a policie.

"Nechci chodit do podrobností, to bude ještě předmětem diskusí v rámci aliance," poznamenal ministr. Nejbližší rozhovory na toto téma jej čekají koncem tohoto týdne v Bruselu, o podobě afghánské mise ISAF bude jednat i květnový alianční summit v Chicagu.

Ministr obrany připomněl, že v Afghánistánu se ČR řídí heslem, že státy NATO do země společně přišly a společně by měly odejít. "Rozhodně nikdo nemá záměry tam zůstávat ani o den déle, než je naprosto nezbytné," poznamenal Vondra.

Podívejte se, jak pomáhají Češi v Afghánistánu:

Prvním milníkem pro působení ISAF je podle něj doba do konce roku 2013, kdy by afghánská strana měla postupně přejímat vedení a zodpovědnost za jednotlivé provincie. Plnou odpovědnost by měli místní od ISAF převzít do konce roku následujícího.

Kromě PRT v Lógaru má nyní Česká republika v Afghánistánu i vojáky v uskupení OMLT v provincii Vardak, kde školí tamní ozbrojené síly.

Další vojáci - především instruktoři a lékaři - slouží přímo na spojenecké základně na letišti v hlavním městě v Kábulu. V zemi také působí bojovníci 601. skupiny speciálních sil a donedávna tam létala také trojice dopravních vrtulníků s příslušným personálem.

 

Právě se děje

Další zprávy