Zelení mění historii, míří do sněmovny

Pavel Baroch, Bronislav Pavlík
3. 6. 2006 15:00
Praha - Po šestnácti letech se "věčná naděje" české politické scény významně prosadila ve volbách. Zrodila se nová parlamentní strana.
Radost Martina Bursíka
Radost Martina Bursíka | Foto: Ondřej Besperát

Když dva měsíce po listopadu 1989 v pražském hostinci U Kazdů vznikla Strana zelených, vnímala to veřejnost jako jeden z kroků, že se země přiklání k Západu.

Právě osudy českých zelených však ukázaly, jak hluboko je Česko zabředlé v postokomunistických poměrech.

Nyní, soudě podle prvních odhadů volebních výsledků, by Strana zelených mohla následovat úspěšné politické kolegy z vyspělých demokratických zemí a usednout ve sněmovně.

První mezi poskomunistickými zeměmi

Pokud se pro zelené naděje z odhadů potvrdí i po sečtení hlasovacích lístků, bude Česká republika po Lotyšsku druhou postkomunistickou zemí, kde tento politický proud dosáhl takového úspěchu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ZELENÍ A VOLBY

Rok Zisk v % Počet voličů 1996  Strana
odstoupila
z voleb
- 1998 1,12 67 143 2002 2,36 112 929 2004 Zelení získali
místo v Senátu

Za volební úspěch vděčí zelení bezpochyby Martinu Bursíkovi, který ve straně, jež se celá ta léta od listopadu 89 utápěla ve vzájemných sporech různých skupin ochránců přírody,prosadil skutečně politické vedení. Jak připomněly krátce před volbami Hospodářské noviny, za sedm měsíců, kdy je Bursík v čele,se volební preference zvedly ze dvou a půl na deset procent.

Bursík vloni převzal stranu od ekologických aktivistů Jana Patočky a Jana Beránka,zakladatele dnes velmi vlivného Hnutí Duha. Ještě před nimi byli zelení známi spíš kotrmelci, které v politice prováděli: nejprve přišla pověst strany prošpikované někdejšími estébáky.

V roce 1992 se pak tři členové Strany zelených dostávají v řadách LSU do České národní rady, ale záhy poté vlastní stranu opouštějí.Před volbami v roce 1996 se pokoušejí prorazit na politickou scénu přes populární tvář známého sexuologa Radima Uzla, ale nakonec z voleb odstupují....

To vše bylo výsledekem nekončících tahanic ve straně, které neustáli ani Beránek s Patočkou.

Bursík: Chceme do vlády

Koneckonců i před těmito volbami ohrožovali svůj úspěch nejvíce zelení sami. Nejprve přišel dopis několika aktivistů, kteří kritizovali, jak Bursík řídí stranu, poté se významný kandidát zelených - Petr Uhl - pustil na veřejnosti do debaty, jak by strana měla po případném úspěchu stůj co stůj zůstat v opozici.A nakonec týden před volbami stáhl Bursík dvojku moravskoslezské kandidátky, která založila ve straně levicovou frakci.

Předvolební kampaň zelených
Předvolební kampaň zelených | Foto: Ludvík Hradilek

Zelení ve svém volebním programu slibují především zavedení ekologické daně, která by zdražila tradiční druhy energie. Stavějí se proti školnému a v rodinné politice hájí práva nesezdaných partnerských párů - chtějí například prosadit, aby i ony měly možnost společně danit jako dnes manželé.

Martin Bursík netají, že jeho strana chce sedět v české vládě. "Chceme-li opravdu něco udělat, něco prosadit, musíme ovlivňovat vládu. Je to v logice věci, cílem každé politické strany je podíl na vládnutí," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy