Vládnutím v koalici zrazujeme program ODS, tvrdí Bém

Kateřina Eliášová
4. 12. 2008 19:55
Pravicoví voliči nám nevěří a ti středoví se nás bojí, míní
Pavel Bém měl na začátku sněmu dobrou náladu. Nakonec mu nominace utekla o hlas
Pavel Bém měl na začátku sněmu dobrou náladu. Nakonec mu nominace utekla o hlas | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - Vyzyvatel Mirka Topolánka a kandidát na předsedu ODS Pavel Bém tvrdí, že se ODS až příliš stáčí doleva. Coby předseda by ji chtěl vrátit doprava.

Návratu k tvrdé politické pravici se neobává.

Jeho kritici ale tvrdí, že ODS musí stát i o středové voliče. Stočení kormidla pouze doprava by jí prý mohlo ubrat až polovinu nynějších volebních preferencí.

"Strašit návratem doprava je nekorektní. U ODS platí, že pokud se držela své politiky a víry, vítězila dobrými volebními výsledky," oponuje Bém v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: ČSSD teď vyjednává s koalicí dohodu, jejíž součástí měl být i souhlas s předčasnými volbami. Je to podle vás řešení, jak z toho všeho ven?

Já to považuji za téměř nerealistické a určitě to není něco, co by bylo správným politickým krokem. Jak slyším hlasy z Poslanecké sněmovny, v řadách ODS to nenachází příliš sluchu. Kdo by si chtěl zkracovat funkční mandát?

A.cz: Má šanci ODS v trojkoaliční vládě prosazovat své reformy?

ODS udělala ústupky ve vládě především zeleným a v oblasti daní a zdravotnictví také lidovcům. Ty ústupky jsou krvavé a my tím zrazujeme naši politiku a program. Důležitější je, že tato vláda nemá majoritu v poslanecké sněmově. Bez nějakých dohod či jednání s opozicí nemá šanci prosadit téměř žádný zákon.

A.cz: Pojďme ještě k vašim vizím do budoucna. V čem je mezi vámi a Mirkem Topolánkem rozdíl?

Je tu střet dvou konceptů. Mirek Topolánek přišel s politikou tzv. tvrdého modrého jádra a měkkého rozpřažení do politického středu. Já tvrdím, že dělá pravý opak. Tvrdím, že přišel s měkkou politikou nejenom rozkročenou do středu, ale i směrem doleva. Paradoxně tuto politiku prodává jako politiku tvrdě modrou a pravicovou. To je problém. Pravicový volič nám nevěří a středoví voliči jsou vyděšeni. Bojí se nás. Je třeba se vrátit k tvrdému jádru a k tomu přijatelnějšímu obalu pro širší středostavovské cílové skupiny.

A.cz: A co s tím chcete udělat?

Já chci ODS vést s vizí obhajoby těch nejelementárnějších pravicových hodnot doplněných do atraktivních vládních programů. Například v oblasti ekologické. A také v zahraniční politice. Jsem přesvědčen, že ODS může nabídnout reálnou alternativu vůči Lisabonské smlouvě. A mým cílem je taky přivést ODS k vítězným volbám v roce 2010.

S Jiřím Paroubkem by se Bém coby šéf ODS chtěl dohodnout na podpoře menšinové vládě ODS
S Jiřím Paroubkem by se Bém coby šéf ODS chtěl dohodnout na podpoře menšinové vládě ODS | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Najdou se voliči "vaší ODS"? Získáte zacílením na tvrdé jádro alespoň 35 či 40 procent hlasů?

Strašit návratem doprava je nekorektní. U ODS platí, že pokud se držela své politiky a víry, vítězila dobrými volebními výsledky. Proč by najednou neměla? Demagogii, že se návratem doprava k tomu tvrdému jádru staneme doktrinářskou a eurofobní stranou, se hluboce směji.

A.cz: Mluví se o nové straně... Má šanci taková strana vzniknout a zejména uspět?

Kdybych chtěl věřit konspiračním scénářům, tak bych řekl, že to šíří někdo z druhého břehu jenom proto, aby odkanalizoval a částečně tím vypustil rybník i s kapry.

A.cz: Víte vy něco bližšího o vzniku takové strany?

Já o takové iniciativě nevím.

A.cz: Je tady podle Vás prostor pro vznik nové strany?

Z našeho politického prostoru zmizela relativně liberální ODA, Unie svobody, Evropští demokraté. ODS, místo aby tyto voliče vyluxovala, nebyla schopna oslovit ani ty své nejvěrnější voliče. Je tady prostor pro nový politický subjekt. A divil bych se, kdyby to nikdo neuchopil před blížícími se Evropskými volbami. Je to politická příležitost.

 

 

Právě se děje

Další zprávy