Bém odkryl plány. Chci menšinovou vládu ODS, říká

Kateřina Eliášová
28. 11. 2008 17:00
Tvrdí, že pro stranu je jednodušší jednat o podpoře opozice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud se za týden stane pražský primátor Pavel Bém předsedou ODS, trojkoaliční projekt ODS, lidovců a zelených pravděpodobně skončí.

Kandidát na předsedu vládní strany v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz řekl, že se v případě úspěchu pokusí najít jinou alternativu vládnutí.

"Pokud Pavel Bém vyhraje, osloví své politické partnery a pokusí se vytvořit menšinovou vládu," naznačil soupeř premiéra Mirka Topolánka v boji o předsednický post.

Kongres začne ode dneška za týden. Topolánek jde do volby s vizí zachovat nynější trojkoalici a jasně vymezit priority pro další vládnutí.

Podle Béma však Topolánkova vláda ztratila ve sněmovně většinu a jen těžko může prosadit klíčové zákony. "Tato trojkoaliční vláda nemá majoritu v Poslanecké sněmovně. Bez jednání či dohod s opozicí nemá šanci prosadit žádný zákon, to je pro mne podstatné sdělení," vysvětlil důvody, proč nabídne kongresu jiný koncept.

Pražský primátor přiznává, že bude muset pro svou vizi vyjednávat s opozicí. Proč tedy nyní kritizuje premiéra Topolánka za to, že dohaduje s předsedou ČSSD podmínky pro "klid zbraní" v době českého předsednictví EU?

Říká, že taková dohoda je "nevýhodný handl". "Pro ODS je jednodušší, čistší a vhodnější dohodnout se s opozicí o podpoře menšinové vlády ODS," dodal pro Aktuálně.cz.

ODS dělala velké ústupky

Pavel Bém ještě minulý týden v České televizi Topolánkovu vládu hájil. Dnes ale říká, že ODS dělá až příliš velké ústupky jak zeleným, tak v daňové oblasti či zdravotnictví lidovcům.

"Pro mě neplatí teze vláda za každou cenu a naopak pro mě platí teze, že nás úspěch ve volbách - ať už v řádném nebo mimořádném termínu - je přímo vázána na naši schopnost obhájit politiku ODS," uvedl Bém.

Dohodnout se s opozicí ale nebude, v případě výhry, pro Béma jednoduché. Šéf ČSSD Jiří Paroubek už dnes v úvahách o dohodě s koaliční vládou uvádí argument, který by mohl použít i při možných dohodách s Pavlem Bémem coby předsedou ODS.

Socialisté bez výhrad trvají na co nejrychlejším procesu ratifikace Lisabonské smlouvy, což je Bémovi proti srsti.

"Není možné, abychom pro nic za nic předávali kompetence na bruselskou úroveň, a přitom pořádně nerozuměli tomu, proč to děláme," řekl už dříve Bém.

Jeho stranická organizace na Praze 6 dokonce navrhla, aby se na kongresu hlasovalo o usnesení zavazující poslance nehlasovat pro ratifikaci Lisabonské smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy