Vládní kampaň o vlastních úspěších stojí 10 milionů

bar
1. 9. 2008 16:53
ČSSD zvažuje, že se obrátí k soudu
Topolánkův reformní batoh. Vláda v květnu 2007 schválila návrh první etapy reformy veřejných financí, který počítal se zásadní změnou daní, sociálních dávek či regulačními poplatky ve zdravotnictví.
Topolánkův reformní batoh. Vláda v květnu 2007 schválila návrh první etapy reformy veřejných financí, který počítal se zásadní změnou daní, sociálních dávek či regulačními poplatky ve zdravotnictví. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Měsíc a půl před krajskými a senátními volbami odstartovala vláda kampaň, jejímž oficiálním cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o práci a úspěších vlády. Inzeráty v novinách či na internetu s názvem "Vláda pro vás" vyšly na 10 milionů korun.

Opoziční ČSSD kampaň ostře odsoudila. Prohlásila, že se možná obrátí na soud, aby vydal předběžné opatření, které by takovému využívání veřejných peněz zabránilo.

Když ovšem sociální demokraté byli ve vládě, používali stejnou metodu, jak oslovit veřejnost. Před volbami v roce 2006 zveřejňovali inzeráty například tehdejší ministři zdravotnictví a pro místní rozvoj David Rath a Radko Martínek.

Foto: Ludvík Hradilek

Informujeme veřejnost

Vládní inzertní kampaň se zaměřuje na deset oblastí, například na zdraví, vzdělávání, rozvoj venkova, bezpečnost a spravedlnost či energetiku a klima.

V kapitole zdraví si kabinet pochvaluje třeba zavedení poplatků ve zdravotnictví, které ušetřily miliardy a "výrazně zvýšily solidaritu systému, chrání těžce a chronicky nemocné a zamezily plýtvání".

"Rozšířili jsme prostředky, kterými informujeme veřejnost o naší činnosti," vysvětlil smysl kampaně premiér Mirek Topolánek.

Je to obrovský politický skandál, tvrdí ČSSD

Opoziční ČSSD označila kampaň za nepřípustné zneužívání prostředků daňových poplatníků v předvolebním období.

Jiří Paroubek má grafy velmi rád. Obzvlášť, když zaznamenávají proměny veřejného mínění směrem k ČSSD.
Jiří Paroubek má grafy velmi rád. Obzvlášť, když zaznamenávají proměny veřejného mínění směrem k ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

"Je to obrovský politický skandál. Vláda a ODS zahájily předvolební kampaň, a to za peníze nás všech. Takovýto přístup nemá v civilizovaných zemích obdoby," řekl předseda strany Jiří Paroubek.

ČSSD hodlá požádat ministerstvo financí o kontrolu legálnosti a efektivnosti vynaložených peněz. Právní zástupci ČSSD zároveň prověřují, zda zveřejněním inzerce nebyl spáchán některý z trestných činů.

"ČSSD zároveň zvažuje, že požádá příslušný soud o vydání předběžného opatření, které by takovémuto zneužívání prostředků daňových poplatníků zabránilo," uvádí se v prohlášení této politické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy