Vláda vybrala tři možnosti, jak změnit volební systém

Kateřina Eliášová
27. 8. 2008 15:30
Ve hře jsou skotská, řecká a holandská varianta
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přemýšlí nad otázkami čtenářů Aktuálně.cz
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přemýšlí nad otázkami čtenářů Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministři Topolánkovy vlády vybrali ze šestice návrhů tři varianty, jak změnit volební systém.

Na změně se všechny tři strany dohodly v koaliční smlouvě.

Ministerstvo spravedlnosti má teď měsíc na to, aby tyto tři návrhy rozpracovalo a předložilo k dalšímu koaličnímu jednání. "Do užšího výběru prošly skotská, holandská a řecká varianta," řekl po zasedání kabinetu šéf resortu Jiří Pospíšil.

Čtěte více: Volby bez patu? Ministerstvo už ví, jak na to

Bonus a posila malých stran

Fakta

Skotská varianta

  • Skotská varianta zavádí nový způsob přepočtu hlasů na mandáty, který zvýhodňuje vítěze voleb zejména na úkor druhé velké strany. Vítěz voleb má pak pro výpočet mandátů jinou číselnou řadu dělitelů než všechny ostatní strany. Počítá se dvěma skrutinii, ve kterých se rozdělí 175 krajských a 25 celostátních mandátů. Mandáty ve 14 krajích se rozdělí podle Saint-Laguëa (dělitel 1,3,5,7…). Celostátní mandáty se rozdělí u vítěze podle d'Hondta (dělitel 1,2,3,4..), podle Saint-Laguëa pro ostatní.

Řecká varianta

  • Pracuje s volebním modelem Hagenbach-Bischoff. Je to volební systém, který v České republice platil do roku 1998. Tento model se zde osvědčil a generuje poměrně proporcionální výsledky voleb. Tato varianta zároveň generuje jakési přebytky, které se převádí do druhého skrutinia. Ty by mohly tvořit bonus pro vítěze. Na jeden volební kraj připadá zhruba jeden nerozdělitelný mandát, může to být víc nebo míň, bonus je předem neznámý.

Holandská varianta

  • 190 mandátů se rozděluje v jediném volebním obvodu podle d'Hondta. Na mandáty má nárok strana, která získá nejméně 5 procent hlasů. Zbylých 10 mandátů jako bonus pro vítěze. Podvarianty řeší bonus, který může být tvrdý, nebo degresivní. To znamená, že čím silnější strana je, tím menší bonus získává.

Podnět změnit volební systém vzešel ihned po červnovém volebním patu před dvěma lety. Malé strany se cítily poškozené a vítěz voleb - ODS - nedokázal dát dohromady vládní většinu.

Koaliční kabinet posléze dostal ve sněmovně podporu jen díky přeběhlíkům z ČSSD.

Občanští demokraté se teď chtějí podobné situaci vyhnout takzvaným volebním bonusem pro vítěze, který by mu měl umožnit vytvoření stabilní vlády.

S bonusem počítají všechny tři vybrané varianty. "Tato změna není šita na míru někomu konkrétnímu, nemá nikoho konkrétního zvýhodnit ani poškodit," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Nejednotná koalice

Shoda ohledně toho, který návrh nakonec poputuje na stůl zákonodárců, ovšem teď v koalici není. ODS se v této chvíli přiklání spíše k řecké variantě, lidovci spolu se zelenými k té holandské.

"Myslíme si, že by ten bonus a přepočítávání hlasů měly mít určité hranice. A pomohla by i změna na jeden volební obvod, to posunuje celý systém ke spravedlivějšímu modelu," myslí si zelený ministr školství Ondřej Liška.

V souvislostech: ČSSD zahájí diskusi, zda změnit volební systém

"KDU-ČSL bude podporovat model holandský, protože je v něm nejmenší bonus pro vítěze, a tudíž nejspravedlnější rozdělení hlasů a jejich přepočet na mandáty. Rozumím tomu, že by vítězové voleb rádi bonusy pro upevnění své pozice, ovšem to není spravedlivé. Spravedlivé je nakládat s mandáty tak, jak o nich rozhodli voliči," uvedl lidovec a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

"Žádný volební systém nezabrání patu, volební pat je výsledek voleb. Žádný volební systém není samospasitelný. Myšlenka, že tady změníme volební systém a vyřeší se tím problémy, není správná," dodal.

Podívejte se na varianty navržené ministerstvem spravedlnosti

 

Právě se děje

Další zprávy