Vláda ve sněmovně se stravenkami narazí, proti je i ODS

Pavel Baroch
24. 8. 2011 19:45
Proti zrušení daňového zvýhodnění je i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zrušení daňového zvýhodnění stravenek, jak ho prosazuje vláda Petra Nečase, nejspíš narazí na odpor podstatné skupiny poslanců nejen z opozičních lavic.

K Věcem veřejným, které svou nechuť pro zrušení daňového zvýhodnění stravenek avizují už dlouho, se ve středu přidala i nejsilnější koaliční strana ODS.

Předsedkyně sněmovny a významná členka strany Miroslava Němcová uvedla, že téma stravenky ještě nepokládá za uzavřené.

"Jako vedení ODS jsme se na toto téma taky bavili. Budeme chtít otevřít ještě toto téma na jednání sněmovny s tím cílem, aby se na stravenky nesáhlo, když to řeknu jednoduše," řekla Němcová v Radiožurnálu.

Bezprostředně poté, co vláda schválila daňovou reformu včetně zrušení benefitů pro stravenky, oznámil šéf poslanců VV Vít Bárta, že jeho poslanci pro to ruku nezvednou.

Kalousek hrozí koncem koalice

Ministr financí Miroslav Kalousek a hlavní autor daňové reformy ovšem nechce ani slyšet o tom, že by daňové zvýhodnění stravenek koalice nepřijala. Přestože jde v celém balíku změn v případě stravenek - co do objemu peněz - de facto o marginálii.

"Tím, že je to vládní koaliční návrh, tak to zavazuje všechny koaliční strany ve sněmovně pro něj v této podobě hlasovat a případné pozměňující návrhy jsou možné, jenom když jsou dohodnuty se všemi koaličními partnery," uvedl Kalousek, podle něhož by hlasování proti znamenalo "fatální porušení koaliční smlouvy a v zásadě konec koalice".

Ministerstvo financí navrhuje pro zaměstnance místo stravenek daňový paušál 3 tisíce korun ročně. Podle premiéra Petra Nečase bude zaměstnanecký výdajový paušál nejen v podobě daňové slevy, ale i daňovém bonusu.

"To znamená, že paušál bude moci uplatňovat i ten, který má tak nízký příjem, že neplatí žádné daně," řekl.

Foto: Ludvík Hradilek

Opozice bude hlasovat proti

Jenže teď se kromě Věcí veřejných bude muset Nečas s Kalouskem nejspíš dohadovat i s poslanci za ODS. I tak je zrušení daňového zvýhodnění stravenek velmi nejisté. Opozice s ním nesouhlasí, a pokud pro ně nezvedne ruku byť jen část koaličních poslanců, vláda s tímto bodem daňové reformy neuspěje.

S daňovými úpravami, jak se navrhuje vláda, nesouhlasí ČSSD a KSČM, podle nichž poškodí veřejné rozpočty, nepomohou ekonomice a jen zvýší zatížení zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy