Kvůli zrušení stravenek zdražíme, varují restaurace

Petr Kučera Petr Kučera
14. 6. 2011 16:23
Když firmy zruší stravenky, klesnou prý tržby restaurací o čtvrtinu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Třiačtyřicet procent provozovatelů restaurací by prý muselo zdražit nabízená jídla, pokud dojde ke "zrušení stravenek".

Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Factum Invenio na vzorku zhruba dvě stě majitelů či provozovatelů restaurací.

Téměř čtyři pětiny (79 procent) restaurací očekává, že kvůli rušení stravenek klesne počet hostů v době oběda, zbylí zákazníci pak pravděpodobně sníží svou útratu.

U dvou pětin podniků by prý zrušení stravenek vedlo ke snížení počtu hostů v průběhu večera.

Zástupci restaurací odhadují, že by jejich tržby klesly v průměru o 24 procent oproti současnému stavu.

Propustit část zaměstnanců by z tohoto důvodu muselo 45 procent restaurací. Stejný počet podniků by údajně zrušil výhodnější polední nabídku.

Téměř třetina podnikatelů (29 procent) se obává, že by musela svou restauraci zavřít. Dalších 26 procent počítá "pouze" s omezením provozní doby.

Kalousek chce omezit výhody

Zrušení některých dosavadních výhod pro stravenky a firemní stravování navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 v rámci daňové reformy. Pokud by souhlasili i koaliční partneři, mají změny platit od roku 2013.

Kalousek chce odstranit nesystémové výjimky a vadí mu také, že dosavadní výhody pro část zaměstnanců musí fakticky dotovat i ti, kteří je nevyužívají.

Zatímco dosud je příspěvek zaměstnavatele osvobozen od daně i pojistného, nově by podléhal standardnímu režimu. Tento propad má lidem z velké míry kompenzovat nový paušál pro zaměstnance ve výši 250 korun měsíčně - ten by si nově mohli odečítat i ti, kdo benefity dosud nevyužívají. Firmám pro změnu klesne sazba pro odvody pojistného z 34 na 32,5 procenta.

Kalousek tedy neplánuje "zrušení stravenek". Bude záležet hlavně na zaměstnavatelích, zda lidem tyto benefity po omezení daňových výhod zanechají. Druhá z dosavadních výhod - možnost zaměstnavatelů odečíst si stravenky z daní jako uznatelný výdaj - totiž podle návrhu zůstane, naopak mají odpadnout její limity.

Stravenky používá zhruba 60 tisíc zaměstnavatelů, přijímá je 25 tisíc restaurací či podnikových prodejen a fungují běžně ve 21 evropských zemích.

Jak připomíná Asociace malých a středních podniků a živnostníků, příspěvky na stravování poskytuje 70 procent firem a dostává je 80 procent všech zaměstnanců.

Čtěte také:
Kolik si vyděláte po daňové reformě? Spočítali jsme
Vyšší daně pro bohaté? Jen o kousek, plánuje vláda
Hypotéky budou daňově výhodnější, zdraží jen pro bohaté


 

Právě se děje

před 51 minutami

Pinturault ovládl slalom ve Val d'Isere a vede celkově SP

Francouzský lyžař Alexis Pinturault suverénně vyhrál slalom na domácím svahu ve Val d'Isere a ujal se vedení v celkovém hodnocení Světového poháru. V nejtechničtější disciplíně se dočkal triumfu po pěti letech, dohromady to bylo jeho 25. vítězství v kariéře. Ve Val d'Isere se osmadvacetiletý Pinturault radoval počtvrté, slalom tu vyhrál už v roce 2012, v letech 2016 a 2017 nenašel přemožitele v obřím slalomu.

Pinturault zajel jako první muž na trati nejrychlejší čas úvodního kola, v součtu obou jízd zvítězil s náskokem téměř půldruhé sekundy před Andrém Myhrerem ze Švédska. Těsně třetí skončil Ital Stefano Gross, za kterým o jedinou setinu zaostal hvězdný Henrik Kristoffersen. Norský vítěz úvodního slalomu v Levi po nepovedeném prvním kole poskočil na čtvrté místo z 27. pozice a udržel se v čele hodnocení disciplíny.

Senzační druhé místo neudržel Američan Luke Winters, který se ve výsledcích po první jízdě zařadil za Pinturaulta s vysokým startovním číslem 40. Nakonec se dočkal premiérových bodů v SP alespoň za 19. místo. Čeští závodníci ve Francii nestartovali.

Zdroj: ČTK
Další zprávy