Reforma daní prošla, VV ale vyhrožují kvůli stravenkám

Domácí Domácí
24. 8. 2011 16:50
Premiér ostře kritizoval ministry TOP 09. Jejich neúčast na jednání je podle něj neomluvitelná
Vít Bárta a Petr Nečas.
Vít Bárta a Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda schválila i bez účasti ministrů za TOP 09 klíčovou daňovou reformu, pro hlasovali všichni zástupci ODS a VV.

Věcem veřejným se ale nepodařilo prosadit zachování daňového zvýhodnění stravenek. A právě na tomto bodě nakonec celá reforma může padnout.

Šéf poslanců VV Vít Bárta totiž poté prohlásil, že jeho strana pro zrušení stravenek ruku ve sněmovně nezvedne.

VV se tak minimálně v tomto bodě pokusí vládou posvěcenou reformu daní změnit v průběhu schvalovacího procesu ve sněmovně. A kvůli tomu lze očekávat vyhrocený názorový střet hlavně se šéfem státní kasy Miroslavem Kalouskem.

Přitom v celém balíku změn jsou právě stravenky - co do objemu financí - de facto marginálií. Zatímco v případě zrušení daně z dividend přijde stát o zhruba 9 miliard, u zvýhodnění stravenek jde o ztrátu nepoměrně nižší.

"Tím, že je to vládní koaliční návrh, tak to zavazuje všechny koaliční strany ve sněmovně pro něj v této podobě hlasovat a případné pozměňující návrhy jsou možné, jenom když jsou dohodnuty se všemi koaličními partnery," uvedl Kalousek.

Kdyby Věci veřejné ve sněmovně hlasovaly s opozicí pro zachování daňového zvýhodnění stravenek, bylo by to "fatální porušení koaliční smlouvy a v zásadě konec koalice," varuje.

Kalouskův resort navrhuje pro zaměstnance místo zvýhodnění jídelních kupónů a dalších benefitů daňový paušál 3000 korun ročně. Podle Nečase bude zaměstnanecký výdajový paušál nejen v podobě daňové slevy, ale i daňovém bonusu.

"To znamená, že paušál bude moci uplatňovat i ten, který má tak nízký příjem, že neplatí žádné daně," řekl premiér.

Kalousek spokojen, Nečas kritizuje TOP 09

Z návrhu ministra Miroslava Kalouska vypadne rušení investičních pobídek, což už bylo předjednáno předem.

Končí také takzvaná superhrubá mzda, daň se tak bude místo 15 % ze superhrubé mzdy platit ve výši 19 %, a to ze mzdy hrubé. Změny by měly být platné od roku 2013.

Kalousek rozhodnutí kabinetu kvitoval a označil schválenou reformu za vládní návrh, se kterým se může on i TOP 09 ztotožnit navzdory tomu, že ministři jeho strany na zasedání nebyli.

Premiér Petr Nečas po jednání poznamenal, že neúčast ministrů TOP 09 je neomluvitelná, ale že středeční zasedání je důkazem, že vláda funguje i tak. "Jejich neúčast je jasným porušením jednacího řádu. Omluven byl pouze Karel Schwarzenberg," uvedl premiér.

Podívejte se, co obsahoval Kalouskův návrh daňové reformy:

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) po jednání řekla, že Věci veřejné byly se svými návrhy částečně úspěšné.

Jmenovala jednotné odvody z hazardu ve výši 20 procent a osvobození drobných akcionářů od daní z dividend.

Ještě ve sněmovně má být podle ní doladěna jasná úprava podoby podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být podle návrhu reformy realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.

Dále by měly být zvýšeny platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů.

Dopady reformy

  • Daňová reforma by měla podle původních propočtů ministerstva financí mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla podle výpočtů MF na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně.
  • Bezdětný zaměstnanec, jehož superhrubá mzda včetně odvodů činí 30 000 korun, podle MF odvede státu o 279 korun méně. S rostoucí superhrubou mzdou se rozdíl zvyšuje.
  • Pouze bezdětný zaměstnanec se superhrubou mzdou 10 000 korun zaplatí více, a to o 51 korun.
  • Zaměstnanec se dvěma dětmi a manželkou bez příjmů a superhrubou mzdou 30 000 korun odvede o zhruba 500 korun méně.

Zdroj: ČTK

Již dříve proti původnímu záměru resort financí v návrhu zachoval u půjček na bydlení ve zmenšené míře možnost odpočtu úroků z daňového základu.

Částku podle svého dřívějšího vyjádření navrhne snížit na maximálních 80 000 Kč ročně ze současných 300 000 korun, původně neměl být odpočet možný vůbec.

Investiční pobídky ano, stravenky ne

Předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák přivítal zejména vytvoření jednoho inkasního místa, zrušení srážkové daně z dividend a především zachování investičních pobídek.

"Jsem také velice rád, že naše nejdůležitější věc, a to jsou investiční pobídky, zůstane zachována," uvedl s tím, že pro konkurenceschopnost ČR jsou naprosto zásadní věcí. "Kdybychom neměli tyhle pobídky, tak by to byla katastrofa," řekl.

"A co se týče stravenek, je tady ještě Poslanecká sněmovna a další prostory na jednání," řekl České televizi Hanák.

Praktické zrušení stravenek kritizuje kromě Věcí veřejných a odborů i Asociace provozovatelů poukázkových systémů.

"Negativně se to dotkne nejen 1,3 milionu lidí, kteří pobírají stravenky, ale zejména dalšího 1,8 milionu zaměstnanců, kteří se stravují v závodních jídelnách, uvedl Miroslav Sedlák.

"Tento zavedený systém je nejuniverzálnějším a nejsnadnějším způsobem poskytování stravování, pozitivně ovlivňuje produktivitu práce a je přínosem i pro státní rozpočet," argumentuje.

Jako nedostatečný hodnotí slevu na dani místo stravenek také odboráři. ""Má se z ní v plné výši odvádět pojistné, přičemž je navržena sleva na dani 3000 korun ročně pro zaměstnance. Jde tedy o 250 korun měsíčně, ale současné benefity jsou nejméně třikrát vyšší," upozornily odbory.

Bojkot kvůli Bátorovi

Jednání vlády probíhalo bez účasti ministrů za TOP 09, kteří zasedání kabinetu bojkotují kvůli sporům o odvolání úředníka Ladislava Bátory z ministerstva školství. Jejich křesla zaujali náměstci, ti však nemají hlasovací právo.

Přítomen nebyl ani šéf resortu obrany Alexandr Vondra (ODS), který dopoledne odlétá do USA na pohřeb odbojáře Ctirada Mašína.

 

Právě se děje

Další zprávy