Vláda si jde pro důvěru. ČSSD nabídla povodňový odklad

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 8. 2010 13:55
Opozice pro kabinet ruku nezvedne, ale vlastní poslanci bohatě stačí
ČSSD bude proti
ČSSD bude proti | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sebejistota vládní koalice a uvolněné žertování před jednáním klubu opoziční ČSSD. Tak by se dala popsat atmosféra před hlasováním poslanců, které o důvěru žádá vláda Petra Nečase.

Otázka nezní, zda vláda důvěru dostane, či ne. Vzhledem k převaze 118 vládních poslanců se drama nečeká. Otázkou je jen termín, kdy vláda důvěru dostane.

Sociální demokraté těsně před zahájním zasedání vládě nabídli, že může dnešní schůze přerušit, a věnovat se odstraňování následků povodní. Jednání o důvěře by pak mohlo pokračovat zítra nebo ve čtvrtek. ČSSD také zároveň zopakovala, že vládě své hlasy nedá.

Ministr vnitra a vicepremiér Radek John ale později takový postup odmítl a Sobotkův návrh označil za absurdní.

Pro je i Huml

Premiér Petr Nečas každopádně může počítat i s hlasy všech poslanců Věcí veřejných. A to včetně rebelujícího Stanislava Humla, který v úterý vypověděl straně smlouvu o poslušnosti, kterou musel před volbami podepsat.

Nebude zřejmě ani žádná velká absence, a to ani kvůli povodním.

"Zatím jsem nedostala žádnou omluvu od poslanců z postižených oblastí," napsala v pondělí v online rozhovoru předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

ČSSD: Naše hlasy čekat nemůžou!

Od opozice se ovšem nedá čekat, že by přispěla vládě nějakým hlasem pro. "No, může se objevit někdo 'konstruktivní'", žertuje jeden z poslanců ČSSD.

"Můj hlas čekat nemůžou," říká rezolutně poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. "Prostě - Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde," ocituje ještě K. H. Borovského a dá tak zřetelně najevo svůj postoj k ministru zahraničí i celé vládní koalici.

Jedinou nevyřešenou otázkou tak zůstává, jak dlouho potrvá rozprava před samotným hlasováním, tedy jak dlouhé promluvy si opoziční poslanci připraví. Poslanci vládních stran už totiž dostali doporučení, aby na útoky opozice nereagovali a nechali to na ministrech.

Pokud ale bude rozprava dlouhá, může sněmovna o důvěře hlasovat třeba až zítra.

Pro důvěru si jde Nečasova vláda s úsporným vládním programem v podpaží. Pokud se rozprava neprotáhne, mohla by požehnání od poslanců dostat ještě v úterý, v opačném případě si je odnese až ve středu.

 

Právě se děje

Další zprávy