Vláda má program, slíbila uznat protikomunistický odboj

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 8. 2010 16:50
Vláda také připraví volně přístupnou databázi všech zákonů
A v úterý před poslance!
A v úterý před poslance! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda Petra Nečase podle předpokladu schválila své programové prohlášení, se kterým příští týden v úterý předstoupí před sněmovnu a požádá poslance o důvěru. Vzhledem k převaze vládní koalice nad opozicí o 18 hlasů se nečeká zádrhel.

Jediné, čeho se koaliční poslanci obávají, je dlouhá rozprava před hlasováním. Koaliční poslanci proto podle informací Aktuálně.cz dostali pokyn, aby na útoky opozice v rozpravě příliš neodpovídali a nechali to na ministrech.

Veřejné finance čekají úspory, na řadě je reforma důchodů, zdravotnictví i školství. A vláda se pokusí zatočit s korupcí. (Přehledně dopady vládního programu ZDE.)

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je programové prohlášení přirozeně promítnutím koaliční smlouvy. "Takže tam nejsou žádné šokující, překvapivé věci."

Uznáme protikomunistický odboj!

Premiér upozornil, že do programového prohlášení přebyla - oproti už zveřejněným textům (mj. i na stránkách Akt.cz) - jedna věc.

"Vláda jednoznačně prohlásila, že bude usilovat o uznání protikomunistického odboje," oznámil Petr Nečas.

"Byl stejně legitimní, jako boj proti nacismu," doplnil premiéra vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09).

¨Nečasův kabinet se pro to rozhodl v den, kdy měl pohřeb Milan Paumer, jeden ze skupiny bratrů Mašínů.

Vláda chystá elektronickou sbírku zákonů

Nečasův kabinet také v úterý kývl na to, aby se připravil podrobný zákon o vytvoření databáze, na které by kdokoliv našel bezplatně poslední kompletní znění každého zákona.

Petr Nečas uvedl jako příklad situaci, kdy novela zákona uvádí jen paragraf a útržek věty, která se mění: "A vy víte houby, co to konkrétně znamená."

Vstup do databáze bude bezplatný, náklady ponese ministerstvo vnitra.

"Tohle bylo bezproblémové. Příští jednání vlády bude o rozpočtu, to bude mnohem složitější," zazněla z úst ministra vnitra Radka Johna (VV) mírná pohrůžka. Právě jeho resort a resort dopravy by měl podle prvního návrhu ministra financí šetřit nejvíc i příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy