Němcová online: Povodně hlasování o vládě neodsunou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 8. 2010 15:15
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová odpovídala živě od 14:00
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda Petra Nečase, kterou vytvořily ODS, TOP 09 a Věci veřejné, si v úterý půjde do sněmovny pro důvěru poslanců.

Nečeká se nic překvapivého, snad jen dlouhá rozprava, během které bude na vládu útočit opozice.

Přerdsedkyně sněmovny Miroslava Němcová má dva odhady: optimistický, podle kterého se rozprava neprotáhne a poslanci vysloví důvěru vládě už v úterý. A pesimistický, podle kterého se jednání protáhne do středy. V každém případě ale vláda důvěru dostane.

V online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz, který začal v pondělí ve 14:00, řekla, že nepočítá s posunem hlasování o vládě kvůli povodním.

"Nemyslím si, že toto hlasování bude odloženo," napsala. "Zatím jsem nedostala žádnou omluvu od poslanců z postižených oblastí. Proto se domnívám, že vše řádně proběhne zítra. Vláda pomoc projednala a další jednání má naplánováno na středu. V úterý může Sněmovna jednat."

Němcovou vynesla do čela sněmovny koaliční jednání. Původně se o ní v kuloárech hovořilo jako o kandidátce na post ministryně, ona sama ale pro Aktuálně.cz tehdy řekla, že parketou, kde se cítí být silná, je právě sněmovna. Její pozici upevnilo i to, že byla na kongresu ODS poměrně překvapivě zvolena první místopředsedkyní strany.

Celý online rozhovor s Miroslavou Němcovou si přečtěte zde:

Odpovězeno: 09. 08. | 14:05Autor: daňový poplatník

Otázka: Myslíte si,že technika nasazená na přepravu čelních představitelů nemohla být smysluplněji využíta na dodávku potravin do nepřístupných míst(p.Vondra.John,Sobotka)???

Miroslava Němcová: Myslíte nejspíš povodňovou sitzuaci. Domnívám se, že ministři dobře zvážili jak mohou pomoci , a že vedle osobní návštěvy hlavně organizují praktickou pomoc. Jsem ráda, že zasedla mimořádně vláda a uvolnila první peníze pro potřebné. Je dobře, že funguje spolupráce s hejtmany postižených krajů a věřím, že také záchranný integrovaný systém je nastaven tak, abychom situaci zvládli co nejlépe.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:09Autor: Jarka

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je možné, že vláda nezabezpečí pro lidi, kteří se potýkají s povodněmi pitnou vodu, základní druhy potravin a hygienické potřeby a to vše zdarma?Když má přiletět např. Obama , papež atd. vždy to stojí naší republiku spoustu peněz,

Miroslava Němcová: Pokoušela jsem se na to odpovědět v předchozí otázce. Vláda dnes zasedla a uvolinila prvních 40 miliónů korun. Ty jdou jistě na základní potřeby postižných lidí. Také kraje uvolnily své finanční rezervy ( Liberecký kraj hlásí, že jde o pět miliónů). Tyto částky zdaleka nebudou stačit. To víme všichni- Existuje také pomoc vlády, kdy se z rezerv ( které se tvoří pro podobné účely) poskytne materiální pomoc. Jde například o provizorní přemostění narušených cest a podobně. Bylo uvolněno tisíc vojáků, kteří jedou pomáhat. Věřím, že tato pomoc bude velmi účinná.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:13Autor: Pavel Hasala

Otázka: jak se mohu bránit,když vlastně stát mi zničil mé investice a chová se jako sobec?Nikdy jsem od státu nedostal ani korunu a proč tedy Vaše strana slibuje,ale sliby neplní?Ti co my slibovali pomoc jsou v mých očích lháři a nedá se Vám věřit,nebo ano?

Miroslava Němcová: Neznám Vaši konkrétní situaci a proto mohu reagovat pouze obecně. Jde o to, že pokud stát zničil vaše investice, musíte se bránit soudní cestou a žádat nápravu. Pokud jste již učinil i tyto kroky a nejste spokojen s rozhodnutím soudu ( je nutno vyčerpat všechny možnosti), doporučuji obrátit se na ministra spravedlnosti a požádat o přezkum v postupu Vaší kauzy.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:15Autor: Jarda

Otázka: Současný marasmus je nazýván jako "normalizace naruby". Je to výsledek 4 leté kombinace "pravicové" a úřednické vlády. Stále se za současné nedostaky odvoláváte na komunisty, kteří tu již více jak 20 let nevládnou. Kdy to zabalíte?

Miroslava Němcová: Na politiku existují vždy odlišné názory. Vy máte svůj pohled a já svůj. Není důvod abych od něj ustupovala.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:15Autor: novák

Otázka: Jsem rád, že je ve vedení sněmovny žena, zvláště tak příjemná. Myslím že skvěle reprezentujete. Nenechte se nikým znechutit!

Miroslava Němcová: Dobrý den. Děkuji Vám za podporu. Znechutit se nenechám, protože věřím tomu, co dělám.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:18Autor: Standa z Aše

Otázka: Moc zdravím.Jsem otřesen některými příspěvky.Těm moc nespokojeným:Zapojte se do politiky,když víte, jak na problémy!Šidíte spoluobčany,když nevyužíváte svých schopností pro blaho všech!Jste-li schopnější, nahraďte neschopné a stále nekritzujte.Vidím, že to máte neuvěřitelně těžké.Držím palce.

Miroslava Němcová: Internetové diskuse mají obdobná charakter. Ozývají se více nespokojení než spokojení. A je věcí solidnosti, zda se také pod své názory podepíší. A vlastním jménem. Beru to tak jak to je a děkuji všem, kteří vidí věcí z oboustran. Jsou tedy schopni posoudit jak klady tak zápory našeho současného života. A mají-li špětku optimismu, jistě se jim žije lépe.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:21Autor: Anna

Otázka: Dobrý den,
už mě nebaví poslouchat, jak je nutná důchodová reforma, protože je málo dětí a na důchodce v budoucnosti nebude mít, kdo pracovat. Je to propaganda, protože vše je závislé na tom, kolik bude prac.míst a ne, jak se budou rodit děti. V Indii je přece dětí dost, ale není dost práce.

Miroslava Němcová: Dobrý den. Důchodobá reforma je klíčová právě pro zajištění dnešní střední generace a jejich dětí. Ta matematika je neúprosná. Jistě máte pravdu v tom, že je třeba, aby bylo co nejméně nezaměstnaných, ale ani snížení o 3- 4 % současného stavu nezaměstnaných nebude zárukou, že kolem roku 2030 a později bude mít stát stabilní důchodový systém.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:28Autor: Tomáš Rutkay

Otázka: Dobrý den paní předsedkyně, dovolím si Vám položit dvě otázky. Zajímalo by mě, jak zhruba vypadá Váš běžný pracovní den. A teď druhý dotaz. Nenudí Vás dlouhé schůze sněmovny, kdy poslanci mluví dlouhé hodiny u řečnického pultu? Jak si tyto chvíle krátíte, čtete si třeba novin?

Miroslava Němcová: Dobrý den. Můj pracovní den je každý v něčem jiný,. Ale v zásadě se kombinují pracovní úkoly ( pošta, příprava na jednání schůze, příprava zasedání organizačního výboru, chod celé mé kanceláře) s úkoly jinými: například zastupování na různých konferencích - doma i v zahraničí. Jako hlasvní náplň však vidím právě organizaci, přípravu a řízení schůzí Sněmovny. Nezdá se to, ale zabírá to dominantní část mého času. Pokud jde o jednání Sněmovny: ano jsou někdy zdlouhavá. ale to tak je všeude v demokratických parlamentech. Máme 200 poslankyň a poslanců a každý klade důraz na jiné argumenty, uvažuje jinak o tom, co se projednává, Diskuse na parlamentní půdě je nutná, její vyústění v konkrétní zákony nese potom dopady na celou naši společnost. Některé poslance poslouchám pozorně, protože mají připraveny dobré argumenty. Ať už jsou z jakékoli strany. Někteří opakují to, co již zaněnlo, jiní se bohužel vyžívají v urážkác. Snažím se bez újmy na zdraví poslouchat co nejvíc a udělat si obrázek pro další rozhodování.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:31Autor: Blanka ,Pardubice

Otázka: Velmi éobdivuji Vaši schopnost jít do střetu a do médií ,když ostatní odeesáci byli zalezlí.Jak se připravujete na mediální vystoupení?

Miroslava Němcová: Dobrý den. Nemyslím si, že je třeba se bát. Lidí nebo médií. Někdy to není jednoduché, protože málokterá otázka nabízí jednoznačnou odpověď. A v našem ry chlém světě stále nových zpráv ztrácíme trpělivost a chceme hned na vše odpověď. Jinak: připravuji se,pokud je mi známo předem téma rozhovoru. Vyhledávám si data, informace. Je to trochu jako ve škole. Když víte, z čeho bude zkouška, snažíte se připravit se nejlépe jak umíte. A potom už záleží na momentální kondici a jistě i na štěstí.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:33Autor: Laura

Otázka: Vážená paní Němcová, jakých vlastností si na lidech nejvíce ceníte? A jakou máte oblíbenou barvu? Děkuji za odpovědi, držím palce, ať se daří. Příjemný den :-)

Miroslava Němcová: Dobrý den. Obdivuji trpělivost, zdrženlivost, nadhled.A smysl pro humor, to hodně věcí usnadní. Byrvu mám nejraději bílou. Díky za podporu.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:36Autor: Filipová Marie

Otázka: Je skutečně velikým problémem zavést ve Sněmovně i v Senátu občerstvení za tržní ceny, když vám stravenky u zaměstnanců tolik vadí? Nekážete tím vodu a pijete víno?

Miroslava Němcová: Ve sněmovněje nastaveno něco jako závodní stravování. S panem kancléřem nyní procházíme detailně rozpočet a pokud je cena dotována , určitě to budeme měnit.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:37Autor: František z Hradce Králové

Otázka: Díky za perfektní reprezentaci vysoké ústavní pozice.
Říká se,že každý politik má svého psychopata.Jak se Vy vyrovnáváte s útoky a podpásovými údery?

Miroslava Němcová: Díky za hezkou podporu. Vyrovnávám se tak, jako asi každý. Čtu oblíbené knížky, mám kolem sebe přátele a rodinu. A nenosím zlobu v sobě, to nikam nevede.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:42Autor: jája

Otázka: Vážená paní předsedkyně, velmi mne potěšilo, že jste byla zvolena předsedkyní Sněmovny, jste žena na svém místě. Moc Vám držím palce! Jaké máte plány do budoucna, co chcete na fungování Sněmovny změnit? Mnohokrát díky za odpověď a mějte se moc hezky!

Miroslava Němcová: Dobrý den. Mám plány, které se týkají samotného chodu Sněmovny,a stylu jednání. Vím, že veřejnost velmi kritizuje to, jak je vedena parlamentní diskuse. Proto připravuji změny zákona o jednacím řádu. Chci vnést více pořádku do samotného jednání, ale také zajistit, aby projednávání zákonů bylo naprosto transparentní. Tyto návrhy se snad podaří prosadit, ale jak jsem řekla, jde o změnu zákona a musí je tedy chtít většina poslanců. V minulosti jsem již řadu z nich předkládala, bohužel neúspěšně. Tentokrát by to mělo dobře dopadnout. Se stylem jednání to bude složitější,. Jak jsem řekla, je zde 200 individualit, každý má svůj styl a pouze obtížně můžette dospělým lidem něco radit. Ale naději spatřuji v tom,že je zde letos po volbách 114 nových poslankyň a poslanců a ti snad budou ochotnii mi ve změnách pomoci.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:44Autor: Jaroslav

Otázka: Zdravím Vás z Vysočiny, vašeho rodného kraje. Když čtu otázky, které Vám tady lidé kladou, nechápu, kde se v lidech bere tolik zlosti. S výhodou několika osobních setkání s Vámi všem diskutujícím vzkazuji, že mnoho lidí Vás vnímá jako charakterní první dámu ODS. Nenechte se znechutit!

Miroslava Němcová: Dobrý den přeji domů na Vysočinu. Dopoledne jsem byla v Jihlavě, takže jsem si domovského kraje na chvilku užila. Snad u nás neprší, na to teď myslím nejvíc. Pozdravuji Vás a děkuji.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:44Autor: David

Otázka: Dobry den chci se zaptat jestly ste poslala DMS na povodně.

Miroslava Němcová: Ano, posílám vždy.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:47Autor: KIT

Otázka: V čem spočívá šetření, když je téměř každý poslanec členem, předsedou, nebo místopředsedou nějakého zbytečného výboru či komise a těch je víc než dřív. Neměli by to dělat zadarmo?
Jak jsou placeni poslanci, mají-li PN?

Miroslava Němcová: Poslanecká sněmovna snížila počet místopředsedů z pěti na tři. Dále se snížil počet výborů. Nejvíce úspor očekávám ve snížení počtu podvýborů, kde rovněž byly příplatky za výkon funkce v jejich vedení. Sněmovna ještě tuto fázi nedokončila (nebyly stanoveny počty podvýborů) a jsem přesvědčena, že dojde k dalším úsporám.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:49Autor: Pavel Hasala

Otázka: Mohu VÁM zaslat podrobnosti na Váš email?Mám jej ještě z Kampy.Tam jsme o tom okrajově mluvily.Děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů,jen mne mrzí že ve volbách nemůžu podpořit ODS.byl jsem zklamán Vašími [email protected]

Miroslava Němcová: Pošlete mi své informace, uvidím, co budu schopna udělat. Ale naznačila jsem Vám postup, který by bylo třeba zvolit.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:56Autor: daňový poplatník

Otázka: děkuji,myslím,že toto rozhodnutí mohlo padnout z Prahy!Nemyslíte,že rady jak poslouchat rádio,případně uplatňovat náhrady škody pomocí internetu v místech,kde je zcela rozvrácená infrastruktura a nefungují mobilní sítě,by normálně uvažující člověk neměl dávat,natož člen vlády?

Miroslava Němcová: Asi to nebylo myšleno ve zlém. Je gfakt, že v první fázi je největší nápor na místní. Starostové a samosprávy jsou těmi prvními, kdo mohou poskytnout základní informace. Na ně poté navazuje integrovaný záchranný systím ( spolupráce krajů, obcí, hasičů, policie...). Dnes jsem poslouchala v rádiu informace zástupkyně asociace pojišťoven, která nabízela pomoc pro postižené. Z minulosti si vzpomínám, že se potřebné informace dostávalky k postiženým co nejdříve. Ale je fakt, že když je někdo vyplavený, nemá televizi, nemá počítač... težko se k němu užitečné informace dostanou. Ale vím, že samosprávy organizují všestrannou pomoc. To, že zprvu jsou zahlceni, to je jasné.

Odpovězeno: 09. 08. | 14:59Autor: abi

Otázka: neuvazujete kvuli povodnim, ze se odsune hlasovani o duvere? dekuji

Miroslava Němcová: Nemyslím si, že toto hlasování bude odloženo. Zatím jsem nedostala žádnou omluvu od poslanců z postižených oblastí. Proto se domnívám, že vše řádně proběhne zítra. Vláda pomoc projednala a ladší jednání má naplánováno na středu. V úterý může Sněmovna jednat.

Odpovězeno: 09. 08. | 15:01Autor: Eva

Otázka: Dobrý den,
velmi mě těší, že v čele našeho zákonodárného sboru jste stanula právě Vy. Zajímalo by mne, jak tuto funkci vnímáte, co pro Vás bylo po zvolení nejobtížnější a jaké změny byste chtěla v Poslanecké sněmovně prosadit. Děkuji za odpověď a držím palce.

Miroslava Němcová: Dobrý den a děkuji za ohlas. Na otázku jsem již částečně odpověděla. Dodám pouze, že funkci, již zastávám vnímám s pokorou a respektem. Cítím velkou odpovědnost.

Odpovězeno: 09. 08. | 15:05Autor: František Nejedlý

Otázka: Dobrý den, Nečasova vláda by zítra podle všeho měla získat od Poslanecké sněmovny duvěru. Již při sestavování rozpočtu na příští rok však byly zřejmé zásadní spory uvnitř koalice. Očekáváte, že koaliční vláda přežije celé čtyřleté funkční či nikoliv?
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Miroslava Němcová: Dobrý den. Koaliční jednání nebývají nikdy snadné, nebylo ani to po letošních volbách. Pevně věčřím tomu, že koaliční partneři jsou si vědomi nelhké situace, v níž se ujímají vlády a budou postupovat se vší odpovědností. Není čas na vnitřní střety koalice, je třeba věnovat veškerou energii vládnutí. Touto odpovědí se již musím rozloučit. Děkuji za dotazy, do zatopených oblastí přeji co nejrychlejší všestrannou pomoc. M. Němcová

 

Právě se děje

Další zprávy