Vláda schválila Julínkovy zákony. S podstatnou výjimkou

Jakub Antoš
19. 11. 2008 16:40
Nedořešen zůstal zákon o veřejném pojištění
3. 1. - Roční vysvědčení Topolánka: Máme vládu slabých dvojek a čtyřek - První bilance prvního roku vlády dopadla pro kabinet Mirka Topolánka špatně. Zlepšit výkonnost úřadů se jí daří na trojku až na čtyřku, zhodnotila renomovaná společnost eStat.cz.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
3. 1. - Roční vysvědčení Topolánka: Máme vládu slabých dvojek a čtyřek - První bilance prvního roku vlády dopadla pro kabinet Mirka Topolánka špatně. Zlepšit výkonnost úřadů se jí daří na trojku až na čtyřku, zhodnotila renomovaná společnost eStat.cz. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministrovi Tomáši Julínkovi prošly ve vládě tři ze čtyř jeho reformních zákonů.

Koalici, která se nad nimi přetahuje už několik týdnů, zůstává k vyřešení zákon o zdravotním pojištění.

V něm musí koaliční politici rozhodnout o tom, na jaké služby zdravotníků bude mít pacient nárok zdarma, a za co si bude připlácet.

A to je právě problém, nad nímž se naposledy v sobotu nedohodli experti menších koaličních stran s Julínkovými náměstky. Premiér se za to na lidovce zlobil.

"Pokud si bude jeden z koaličních partnerů nadále vymýšlet další důvody, proč tuto zdravotní reformu nepustit a neprosadit, tak to vážně ohrožuje koaliční vládnutí," pohrozil premiér.

Jasno v pondělí

Ministr zdravotnictví dnes řekl, že na pasáži o tom, na co bude mít pacient zdarma nárok, se musí experti koaličních stran dohodnout do pondělka, kdy má vláda další zasedání.

"Zůstává jeden paragraf zákona o veřejném zdravotním pojištění, kdy očekáváme formulaci nároků z veřejného zdravotního pojištění na bezplatnou péči v rámci veřejného zdravotního pojištění. Věřím, že k dohodě dojde," řekl Julínek.

Šéf lidovců Jiří Čunek Aktuálně.cz potvrdil, že experti se sejdou a budou znovu jednat. "Jsem přesvědčen, že se v blízké době dohodneme," věří Čunek.

Spory se doladí ve sněmovně

Tomáš Julínek dnes jasně řekl, že případné další výhrady či korekce mohou provést poslanci ve sněmovně, a to ve chvíli, kdy se tam první balík zákonů objeví.

"Čím dříve se tam objeví, tím lépe. Budu trvat na zařazení na nejbližší termíny, popřípadě i na mimořádné schůzi," uvedl na tiskové konferenci po skončení vlády.

Také Čunek trvá na tom, že se řada připomínek ještě musí dojednat v rámci projednávání v poslanecké sněmovně. Lidovce stále pálí například otázka potratů.

"Budeme ještě mnoho věcí dopracovávat. Legislativní odborníci budou zkoumat, jak je to s platnými zákony v EU, ale rozhodně naše úprava nerozšiřuje možnosti potratové turistiky a zároveň nenabourává právo platné v EU," řekl Aktuálně.cz Čunek.

Julínek předložil kabinetu kromě tohoto zákona ještě tři další - o zdravotních službách, záchranné službě a o specifických zdravotních službách.

Zákon o zdravotnické záchranné službě stanoví, že se sanitka musí dostat k pacientovi do 15 minut. Výjimka bude platit pouze pro 120 tisíc obyvatel žijících v odlehlých oblastech. Takoví lidé budou na sanitku čekat o pět minut déle.

Zákon o zdravotních službách nově upravuje práva a povinnosti pacientů a zdravotnických zařízení.

Lékaři by podle normy museli zveřejnit ordinační dobu a sledovat spokojenost pacientů. Lékařům ulehčuje ukončení činnosti. Nově zavádí možnost dědit, prodat či pronajmout lékařskou praxi.

 

 

Právě se děje

Další zprávy