Julínek doktory nezískal. Pořád chtějí jeho hlavu

Petr Holub
9. 11. 2008 22:30
Lékařská komora jednoznačně odmítla reformní zákony
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ani celý víkend nestačil na to, aby představitelé vlády našli s doktory společnou řeč. I když ministr zdravotnictví Tomáš Julínek diskutoval na sjezdu České lékařské komory s delegáty tři hodiny a reformu podpořil premiér Mirek Topolánek, lékaři trvají na svém.

Pro rezignaci ministra hlasovalo 131 delegátů sjezdu a 94 bylo proti. Čtyři reformní zákony, které stanoví mantinely pro poskytování zdravotní péče, byly odmítnuty téměř dvěmi stovkami hlasů.

Dal jsem vám poplatky

Julínek se pokusil na sjezdu komory vysvětlit, že reformní zákony zastaví propad zdravotnických financí a lékařům se vyplatí.

Většinový souhlas získal připomínkou, že už na poplatcích zdravotníci vydělávají čtyři miliardy ročně. Také z toho důvodu se většině lékařů nelíbí, že je chtějí rušit levicoví kandidáti na hejtmany.

Lékaři ocenili i to, že reformní zákony, které by chtěl Julínek už ve středu předložit vládě, otevírají možnosti dalších příjmů. "Pacienti dostanou možnost, aby si připlatili za nadstandard," upozornil Julínek delegáty. Tím se rovněž zvýší příjmy zdravotnických zařízení.

Ministrovy argumenty zabraly na sjezdu lékárnické komory. Její prezident Stanislav Havlíček se například obává, že zrušení poplatků za léky dostane lékárny do dluhů. Podle něho nepomůže ani pacientům, protože lékárny budou muset po nějakém čase zdvihnout ceny.

Kvalitu neudržíme

Na sjezdu lékařské komory však Julínek neuspěl. Prezident Milan Kubek s ním souhlasil pouze v tom, že příjmy zdravotníků klesají. "Podíl zdravotnických výdajů na HDP se před pěti lety blížil osmi procentům, letos poklesl na 6,5 procenta," upřesnil.

Vinu dává právě Julínkovi. Ministrovy vyhlášky umožňují pojišťovnám, aby na lékařích šetřily. Na svých účtech už shromáždily 40 miliard korun z pojistného, které by chtěl Kubek mezi zdravotníky rozpustit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Julínek se také podepsal pod reformním batohem, který zmrazil platby státu za zdravotní pojištění penzistů, dětí a nezaměstnaných a stanovil stropy pro pojistné. Jen letos tím zdravotnictví přijde o sedm miliard.

"Při stávajících výdajích na zdravotnictví jsou současná kvalita a dostupnost zdravotní péče neudržitelné," zní usnesení, které lékaři odhlasovali velkou většinou.

Reforma, nebo revoluce

Lékaři zdůvodnili svůj návrh na odvolání Julínka tím, že prosazuje "revoluční, nikoli reformní změny v českém zdravotnictví". Podle většiny delegátu tak činí silou a bez diskuse s komorou.

Ministra se před lékaři opět zastal premiér Mirek Topolánek. V neděli na ČT1 je upozornil, že výzvami k Julínkovu odvolání u něho spíše dosáhnou opaku. Dokonce pochválil ministra , že připravil seriózní reformu, která je "nezbytná".

Právě v použití slova "reforma" je vidět, jak si vláda s lékaři nerozumí. Co je pro Topolánka reformou, je pro lékaře revolucí.

Prezident Kubek označuje za potřebnou reformu pouze stanovení jasných standardů zdravotní péče s příslušnou cenou. Teprve potom by bylo možné popsat "nadstandard", na který by se pacienti podle svého zájmu mohli připojistit.

Julínek s ničím takovým nepočítá. Jeho reformní zákony obsahují princip, podle kterého stanoví úhrady za péči pojišťovny. Pokud nebude lékařům úhrada pojišťoven stačit, mohou žádat spoluúčast od pacientů.

Ještě zbývá šance

Julínek trvá na tom, že reformní zákony předloží vládě ve středu. Topolánek v televizním rozhovoru upřesnil, že se do programu dostanou pouze v tom případě, že s tím budou souhlasit koaliční partneři. Proto se ministr zdravotnictví v pondělí sejde s předsedou lidovců s Jiřím Čunkem.

Premiér zároveň připustil, že pokud se stane osoba ministra Julínka překážkou ke schválení zákonů, je ochoten uvažovat o jeho odvolání.

 

Právě se děje

Další zprávy