Vláda přerušila jednání o Julínkově reformě. Na týden

Kateřina Eliášová
12. 11. 2008 17:10
K zákonům mají výhrady lidovci i zelení
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Kabinet Mirka Topolánka dnes neodsouhlasil balík čtyř reformních zákonů, které sepsal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Jednání o nich přerušil, vrátí se k nim příští týden.

Dalo se to čekat. Výhrady k Julínkově reformě mají dlouhodobě jak lidovci, tak i zelení.

Lidovci původně nechtěli, aby se o zákonech dnes jednalo, Mirek Topolánek si ale trval na svém. Nakonec u jejich projednávání z velké části nebyl. Hostil holandského premiéra.

Další z komisí

Projednávání Julínkových reforem provází fenomén, který u dalších zákonů de facto není vidět. Vzniklo hned několik expertních skupin, které se zákonem zabývaly dopodrobna a zasílaly své připomínky Julínkově úřadu.

Teď vznikne další. "Dohodli jsme se, že se sejde expertní skupina, která probere připomínky z KDU-ČSL a strany zelených. Zákony budou upraveny tak, aby byly připraveny pro vyšší koaliční jednání," oznámil po jednání kabinetu Julínek.

Tzv. K9 - tedy předsedové a 1. místopředsedové koaličních stran a předsedové poslaneckých klubů - by se měla podle informací Aktuálně.cz sejít příští týden, a to ještě před středečním jednáním vlády.

Pětapadesát stran připomínek

Julínek předložil kabinetu čtyři zákony - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění.

Po dnešním jednání se ukázalo, že nejvíc živo bude nad tématem standardů kvality poskytovaných služeb a taky nad zákonem o specifických zdravotních službách. Lidovci často mluví o příliš velké liberalizaci umožnění potratů.

"Měla by být v mezích stávajícího zákona," myslí si Čunek. Zatímco lidovci sepsali své připomínky na 40 stran, zelení požadují nápravu Julínkových zákonů na patnácti stranách.

"Pokud bychom vyhověli každé připomínce a dali ji do zákona, pak by to mohlo narušit kostru toho zákona," varuje Julínek.

Poslanci mají problém.

Najít shodu v koalici bude už tak dost obtížné. Stoprocentní jistotu, že zákony projdou sněmovnou, ale Julínek nemá teď určitě.

Nejhlasitěji je slyšet lidovecké poslance Michaelu Šojdrovou a Ludvíka Hovorku. "Výměna ministra by určitě pomohla, Julínek nemá podporu ani vlastních lidí," myslí si Šojdrová.

Topolánek ovšem za Julínkem stojí. Zatím. "Otázkou je, jestli je Tomáš Julínek schopen pracovat na vysvětlování reforem všem zúčastněným stranám. Pokud by je nebyl schopen prosadit jen proto, že je to Tomáš Julínek, pak by jeho pozice byla ohrožena," uvedl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy