Vláda posoudí kauzu Diag Human. Firmě zatím nezaplatí

Petr Holub a Kateřina Eliášová
19. 8. 2008 21:30
Česká republika má firmě zaplatit 8,8 miliard

Praha - Prohraný miliardový spor s firmou Diag Human bude ve středu řešit Topolánkova vláda.

Firma podnikatele Josefa Šťávy vyhrála arbitráž a stát jí má zaplatit 8,8 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zatím neřekl, jak se k celé věci postaví. Vláda má de facto dvě možnosti: buď Šťávovi zaplatí nebo se proti výsledku arbitráže odvolá.

Čtěte více: Stát prohrál arbitráž s Diag Human. Zaplatí 9 miliard

Julínek zatím nechce říct, s jakým stanoviskem před své kolegy předstoupí. "Podám vládě informaci a podle toho se vláda rozhodne," řekl Aktuálně.cz Julínek.

Vláda se podle všeho odvolá

Julínkův náměstek Marek Šnajdr byl sdílnější.

„Předložíme vládě návrh dvou řešení. První je zaplatit, druhé odvolat se k novému rozhodčímu řízení. Doporučujeme druhé řešení, podle mého názoru má dobrou šanci na úspěch."

„Rozhodování není černobílé, stále existuje možnost, že stát prohraje a pouze se zvýší penále o další miliony," připustil Šnajdr.

Věta za miliardy. To je kauza Diag Human
Státní rozpočet nepočítá s 9 miliardami za kauzu Diag

Zatímco ministr financí Miroslav Kalousek nechtěl říct, k jaké variantě se příklání, ministr zemědělství Gandalovič má jasno.

"Já si myslím, že je potřeba se bránit  a využít všech právních prosteředků. Osobně nesouhlasím s tím, abychom takto vysokou částku této firmě platili," uvedl pro Aktuálně.cz.

Ministři zatím výsledek arbitráže nečetli

Topolánkovi ministři vyjma Tomáše Julínka rozhodnutí ještě nečetli. Nechtěli proto jasně říct, jak se na zítřejším jednání vlády rozhodnou.

Šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda zastává názor, že by stát měl hájit své zájmy "razantně a úspěšně". Sám také neví, jestli má republika šanci rozhodnutí arbitráže zvrátit. Podle něj jasné slovo mají právníci.

"Dám ovšem na stanovisko ministra Julínka, on musí přinést jasné stanovisko, jaké jsou naše šance," uvedl Svoboda.

Arbitři uznali, že české úřady zmařily v devadesátých letech Šťávově firmě obchodování s krevní plazmou. Julínka jejich rozhodnutí zaskočilo: Argumenty protistrany pokládá za chabé. "Důkazy jsou pouze hypotetické, protistrana neprokázala souvislost mezi dopisem tehdejšího ministra Martina Bojara z roku 1992 a škodou, která jí měla vzniknout."

Bojar tehdy v obchodním dopise označil firmu Diag Human za neseriozní. Ta si jeho slova nenechala líbit a spustil se šestnáct let trvající kolotoč sporů a žalob.

 

Právě se děje

Další zprávy