Vláda jásá. Prosadila reformy a zůstává u moci

Martina Macková, Kateřina Eliášová, Jakub Antoš
21. 8. 2007 17:05
Poslanci schválili vládní reformu financí
Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům.
Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kabinet prosadil ve sněmovně nejdůležitější zákony za dosavadní dobu svého vládnutí. Důležité i proto, že jejich přijetím podmínil premiér Mirek Topolánek další setrvání ve Strakově akademii.

Devětadevadesát poslanců vládní koalice s pomocí dvou někdejších zákonodárců sociální demokracie Miloše Melčáka a Michala Pohanky prosadilo balík reformních zákonů, které přinesou od nového roku změny v daních, ve zdravotnictví a v sociálních dávkách.

Proti reformám zvedlo ruku 98 poslanců opozice, na číslo 99 je doplnil lidovec Ludvík Hovorka. Ten předem oznámil, že reformy nepodpoří, protože nesouhlasí zejména s jejich zdravotnickou částí.

Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) | Foto: Ludvík Hradilek
ŽIVÝ PRENOS:
Jednání sněmovny jsme sledovali on-line ZDE

Spokojenost ve vládě

"Já nejsem ten, kdo po takovém hlasování jásá," uvedl premiér Mirek Topolánek. "V každé výhře, kterou jsem absolvoval, byl vždycky zakódován prvek prohry. Každá výhra v politice je svým způsobem kompromis."

"Jsem mimořádně spokojen, protože schválená změna rozpočtové legislativy mi umožňuje předložit rozpočet, který bude vyjadřovat rozpočtové priority vlády a současně udrží deficit pod hranicí tří procent HDP," řekl po hlasování ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Jeho stranický šéf Jiří Čunek hodnotil i postoj Ludvíka Hovorky, jediného poslance vládní koalice, který hlasoval proti.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka jako jediný z koaličního tábora hlasoval proti návrhům.
Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka jako jediný z koaličního tábora hlasoval proti návrhům. | Foto: Ludvík Hradilek

"Jsem velmi rád, že se reformy schválily. Samozřejmě, jsem nerad, že se pan poslanec Hovorka nepřidal pro. Postoj pana Hovorky budeme řešit. Především proto, aby ta další hlasování taková nebyla. Aby byla pokud možno jednotná. Určitě by bylo neudržitelné, kdyby pan poslanec Hovorka měl i na jiné důležité věci vždycky osobní názor, protože to by ta koalice určitě nemohla existovat," odhaduje Čunek a vylučuje, že by on sám Hovorku vyzýval k rezignaci na mandát poslance.

I představitel nejmenší koaliční strany je s hlasováním spokojený. "My jsme s tou reformou spokojeni. Jsme si vědomi, že je to první krok, hlavně zastavuje to nezadržitelné plýtvání ze strany vlády a státu," myslí si šéf zelených Martin Bursík.

ČSSD: nejsme na ozdobu

"Přijetí reformy znamená, že devadesáti procentům lidí se může zhoršit životní úroveň," myslí si o reformním balíku předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

Poslanci sociální demokracie během hlasování o pozměňovacích návrzích z řad koalice opustili jednací sál. "Odešli jsme proto, že jsme ve stávající konstelaci nemohli prosadit nic z těch návrhů, které bychom předložili. A koneckonců ta hlasovací mašinérie byla jasná, vláda nám v žádné fázi nenabídla, že by s námi chtěla jednat o nějakých změnách, alternativách. K čemu bychom tady byli? Abychom dělali asparágus?" zdůvodnil absenci poslanců Paroubek.  

Někdejší premiér soudí, že Topolánkova koalice se rozpadá a očekává, že se spory uvnitř budou ještě prohlubovat.

Co nás čeká

Schválené změny znamenají, že sazba daně z příjmu pro zaměstnance bude od ledna příštího roku 15 procent z takzvané superhrubé mzdy (hrubá mzda plus odvody zaměstnavateli), což reálně odpovídá 23,1 procenta. Daň pro firmy bude 21 procent.

V roce 2009 bude daň pro zaměstnance 12,5 procenta superhrubé mzdy (19,5 procenta reálně), u firem klesne na 20 procent.

Koalice v horečnatých vyjednáváních před dnešním hlasováním přislíbila, že daně pro rok 2009 bude ještě novelizovat. To proto, aby zvýšila daňové slevy. Jejich nynější výše totiž způsobuje, že většina rodin by navzdory nízké sazbě odvedla státu na daních víc než nyní. Přijetí novely je ovšem nejisté. Lídři koalice řekli, že novela bude záležet na tom, jak se bude dařit rozpočtu.

Ve zdravotnictví budou mimo jiné zavedeny regulační poplatky u lékaře a za vypsání receptu, přičemž poplatky se budou týkat i dětí.

Reforma jde do Senátu

Reformní balík nyní poputuje na stůl senátorům, kteří v něm mohou udělat změny. Spekuluje se, zda vůbec a nakolik bude chtít komora klíčové zákony měnit.

Zatímco komunističtí poslanci říkají, že to koalice plánuje, koalice popírá, že by na tom byla předem dohoda. V Senátu má totiž většinu, která by mohla případné změny do balíku ještě doplnit.

"Upozorňovali jsme na to, že jsou v zákonech chyby, stejně jako poslanec Tlustý. Opravy, které koalice plánuje udělat až v Senátu jsou výsměchem zákonu o jednacím řádu a prohlášením koalice, že nebude hlasovat o legislativním paskvilu," řekl Aktuálně.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

 

"Ne, žádné změny jsme nenaplánovali. Senát je ale svébytná instituce, takže je na ní, zda normy pouze schválí nebo ne," řekl Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Právě se děje

Další zprávy