Živě: Pro reformy zvedl ruku 101 poslanec

Martina Macková, Jakub Antoš
21. 8. 2007 16:13
Opozici pomohl lidovec Ludvík Hovorka
Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům.
Premiér Mirek Topolánek dal před jednáním sněmovny záruky koaličním poslancům. | Foto: Ludvík Hradilek

On-line - Kabinet Mirka Topolánka prosadil ve sněmovně své reformy díky podpoře dvou někdejších poslanců sociální demokracie Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Proti reformám se totiž nakonec postavil lidovecký poslanec Ludvík HOvorka, který nesouhlasí zejména se zdravotnickou částí reforem.  

O reformě se po zhruba dvouapůlhoidnové debatě hlasovalo nadvakrát - při prvním hlasování se totiž spletl sociálnědemokratický poslanec Pavol Kubuš, takže se chvíli zdálo, že reforma získala překvapivě i jeden opoziční hlas.

Jednání sněmovny jsme pro vás sledovali živě. On-line zpravodajství najdete na konci tohoto článku.

16:03 - Proběhlo opravné hlasování. Sociální demokrat Pavol Kubuš se při hlasování, ve kterém zvedl ruku pro vladní reformní balík, spletl. Nové hlasování dopadlo i tak pro vládní koalici vítězně. Pro reformu hlasovalo 101 poslanců, proti 99.

16:01 - Sněmovna schválila vládní reformu veřejných financí. Pro bylo 102 poslanců, proti 98. Pro vládní reformu hlasoval i poslanec ČSSD Pavol Kubuš.

Po schválení reforem vyzýval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) marně svého předchůdce Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby si s ním potřásl rukou.
Po schválení reforem vyzýval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) marně svého předchůdce Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby si s ním potřásl rukou. | Foto: Ludvík Hradilek

15:55 - Ve sněmovně se strhla hádka mezi místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD Davidem Rathem a místopředsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou, která nyní řídí schůzi.

Rath žádal o pauzu na jednání klubu ČSSD. Němcová argumetovala, že není zmocněn o takovouto pauzu žádat.

Na žádost předsedy klubu Haška poté poslanci hlasovali o odvolání Miroslavy Němcové z řízení schůze. Hlasování skončilo ve prospěch Němcové.

Před závěrečným hlasováním marně žádal šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek odvolání místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové z řízení schůze.
Před závěrečným hlasováním marně žádal šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek odvolání místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové z řízení schůze. | Foto: Ludvík Hradilek

15:52 - "Poslanci ČSSD se vracejí do jednacího sálu," píše ze sněmovních kuloárů zpravodajka Aktuálně.cz Martina Macková.

Ministr a exministr nad reformou, neboli Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Ministr a exministr nad reformou, neboli Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Bohuslav Sobotka (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradílek

15:45 - "Poslanci ČSSD, kteří opustili jednací sál, sedí v kuloárech a na televizních obrazovkách sledují hlasování koaličních stran a komunistů o pozměňovacích návrzích," hlásí ze sněmovny zpravodajka Aktuálně.cz Martina Macková.

Foto: Aktuálně.cz

Blog Petra Macha: Reforma je dobrá! - čtěte ZDE

 

15:36 - Předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka nyní poslance seznamuje se způsobem, jak se bude o pozměňovacích návrzích i reformě jako celku hlasovat.

Zákonodárci si jím navržený způsob hlasování odhlasovali. Začíná hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Poslanci ČSSD opouštějí na výzvu předsedy poslaneckého klubu Michala Haška jednací sál.

Napětí na střídačce koaliční vlády do poslední chvíle: Na snímku zleva ministr práce Petr Nečas (ODS), vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ).
Napětí na střídačce koaliční vlády do poslední chvíle: Na snímku zleva ministr práce Petr Nečas (ODS), vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ). | Foto: Ludvík Hradilek

15:18 - Sněmovna hlasovala o opozičním návrhu na zamítnutí celé reformy. Pro zamítnutí bylo pouze 97 poslanců. Návrh opozice na zamítnutí neprošel.

Poslanec Ludvík Hovorka oznámil, že on pro reformu ruku nezvedne.
Poslanec Ludvík Hovorka oznámil, že on pro reformu ruku nezvedne. | Foto: Ludvík Hradilek

15:14 - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka řekl, že reformu definitivně nepodpoří.

"Je iluzí se domnívat, že se ČR obejde bez reformy financí," prohlásil Hovorka s tím, že se mu ale nelíbí reforma zdravotnictví. "Reforma zdravotnictví má začínat jiným způsobem než zaváděním poplatků u lékaře," myslí si. On sám navrhoval změny v návrhu týkajícím se poplatků u lékaře. Koalice ovšem s jeho změnami nesouhlasila.

Foto: Aktuálně.cz

Blog Jiřího Havla: Reforma je pro kočku - čtěte ZDE

 

15:12 - "Ve chvíli, kdy uspějeme ve volbách, změníme tyto zákony. O některé změny se pokusíme i dříve," prohlásil místopředseda ČSSD a bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Vadí mu, že koalice o reformě nejedná s opozicí a odbory. "Tato vláda nemá zájem na sociálním smíru. Nepřihlíží ani ke stanoviskům organizací, které hájí zájmy zdravotně postižených," myslí si Škromach.

 

Jiří Paroubek, šéf ČSSD, při projednávání vládního balíku reformních návrhů.
Jiří Paroubek, šéf ČSSD, při projednávání vládního balíku reformních návrhů. | Foto: Ludvík Hradilek

15:01 - "Klub KSČM si myslí, že není vhodné nechat občany do příštího roku v nevědomosti, až vláda možná přijde se změnami svých změn. Budeme svou roli brát vážně a tuto reformu zavrhneme," řekl další řečník, komunistický poslanec Jiří Dolejš.

14:43 - Poslanec David Rath si pro své vystoupení připravil řečnickou smyčku. "Chcete-li vyvolat hospodářskou krizi v naší republice, pak zvedněte ruku pro topolánkovo-kalouskovu pseudoreformu. Chcete-li prohloubit zdražování v naší republice, pak zvedněte ruku pro topolánkovo-kalouskovu pseudoreformu. Chcete-li..."

"Výrazně přidává nejbohatším jednotlivcům a obere většinu lidí," ukončil svojí kritiku vládní reformy Rath.

V kuloárech byl k vidění smějící se David Rath (ČSSD) a Petr Tluchoř (ODS).
V kuloárech byl k vidění smějící se David Rath (ČSSD) a Petr Tluchoř (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

14:30 - "Já bych řekl, že hospodářská politika, která funguje, se nemění," odmítl Jiří Paroubek znovu koaliční reformu. "Vládní návrh povede k růstu luxusu u úzké skupiny a povede ke zhoršení životních podmínek u devadesátiprocentní většiny."

14:22 - Zatímco Jiří Paroubek vyjmenovává to, co se ČSSD nelíbí v návrhu vládních reforem, před budovou sněmovny protestují odboráři.

"Je jich asi osmdesát a křičí: Kam můžou jít poslanci s takovou reformou? Do prdele! Mají také transparenty s nápisy Ne reformě!," hlásí z místa reportérka deníku Aktuálně.cz Martina Macková.

14:17 - Slovo si vzal šéf sociální demokracie Jiří Paroubek. "Jednání o vládním návrhu reformy veřejných financí se zásluhou vlády změnilo v divadlo plné omylů," začal svojí řeč Paroubek a začal popisovat peripetie koaličního vyjednávání.

Foto: Aktuálně.cz

Blog Jana Urbana: Malý tlustý puč - čtěte ZDE

 

14:13 - Předseda Vlček otevřel rozpravu před třetím čtením. Do rozpravy se přihlásili i šéf ČSSD Jiří Paroubek a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

Vlček uklidňuje poslance. "Já bych poprosil, abychom se ztišili. Abychom se navzájem slyšeli."

14:04 - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček zahájil schůzi připomínkou událostí ze srpna 1968.

Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo).
Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo). | Foto: Ludvík Hradilek

13:54 - Před novináře přišel šéf poslaneckého klubu Michal Hašek. Oznámil, že ČSSD stahuje všechny své pozměňovací návrhy. "Ta reforma je nereformovatelná, nebudeme žádný pozměňovací návrh předkládat," řekl. Všichni do jednoho budou hlasovat proti reformě, zopakoval.

13:45 - ČSSD svolala do foyer sněmovny mimořádnou tiskovou konferenci. Spekuluje se, že ČSSD na protest proti reformě opustí při hlasování sál. Exministr financí Bohuslav Sobotka tuto teorii odmítl, všichni poslanci ČSSD podle něj budou hlasovat proti reformě.

13:35 - Zpravodajky Aktuálně.cz ze sněmovny Kateřina Eliášová a Martina Macková hlásí, že před budovou se scházejí odboráři. Pískají a protestují proti přijetí reformního balíku.

13:20- Do budovy dolní komory Parlamentu přícházejí první poslanci. Ve dvě hodiny předsedající zahájí přerušenou mimořádnou 18. schůzi, která má jediný bod. Třetí čtení sněmovního tisku 222, pod kterým se skrývá celá vládní reforma veřejných rozpočtů.

Foto: Aktuálně.cz

Blog Jiřího Dolejše: Reforma financí by neměla být jednosměrná - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy