Vláda ignoruje podstatu kauzy Drobil: financování stran

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
4. 1. 2011 18:00
Nečasův kabinet tvrdě zkritizovala Transparency International
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři i premiér Petr Nečas na dvou tiskových konferencích referovali o plánech, jak porazit korupci, podle mezinárodní organizace Transparency International, že jsou oni a jejich kolegové vládou boje proti korupci jen na papíře.

Podle Transparency International totiž kabinet v první velké korupční kauze, se kterou se musel vyrovnat - kauze exministra životního prostředí Drobila - naprosto ignoroval nejzávažnější podezření celého případu, a to že peníze z korupce na Státním fondu životního prostředí měly sloužit k financování ODS.

Transparency International bere celou kauzu Drobil jako jasnou indicii, že politické strany jsou financovány černými nebo minimálně šedými penězi.

"Přední politici přesto dělají, jako že se nic neděje. Výdaje politických stran přitom při nákladech především na volební kampaně neodpovídají jejich příjmům," říká předseda správní rady Transparency International Václav Láska. Stejně tak kritizuje i postoj politiků k odvolanému řediteli fondu Liboru Michálkovi. "Je to vzkaz pro občany: Ten kdo má odvahu je potrestán, přijde o místo."

Protikorupční strategie z pera ministra vnitra Radka Johna, kterou má vláda projednat na středečním jednání, žádné kroky ke zprůhlednění financování politických stran zatím neobsahuje, spíš se soustředí na finance a daňová přiznání občanů. V jednom bodě koncepce pouze slibuje analýzu problému, kterou má mít vláda k dispozici v létě 2011.

"To značí, že řešení tohoto problému nemá prioritu. Po sedmí měsících vládnutí by podobná analýza podle mě měla být hotová," dodává Láska.

ODS: Chceme účty u ČNB

Politici ODS den před projednáním protikorupční strategie vystoupili s prohlášením, že jim takové pojetí nestačí. "Bez ohledu na analýzu a její výsledky budeme prosazovat, aby do konce roku vznikl zákon, podle kterého by politické strany musely své účty vést u České národní banky," prohlásil premiér Petr Nečas.

Odborníci na potírání korupce vidí ale jako nejúčinnější zavést pro politické strany povinnost mít transparentní účty, které některé banky nabízejí a u kterých jsou vidět veškeré pohyby peněz oběma směry.

"Celý systém kontroly financování politických stran má další velké trhliny. Výroční zprávy a seznamy dárců kontrolují politici sami v poslanecké sněmovně. Auditoři, které si teď strany vybírají samy, by měli být vybíráni nezávisle, třeba losem. Mohli by mezi politickými stranami rotovat," popisuje možná opatření ředitel TI David Ondračka.

Dokumenty o hospodaření stran jsou navíc v době internetu k dispozici jen v knihovně poslanecké sněmovny, což veřejnou kontrolu znesnadňuje. "To je další vzkaz občanům: V našem financování se nešťourejte," říká Václav Láska.

Transparency International chce podněty o korupci a nepravostech ve financování politických stran sbírat a předávat policii. Od ledna neprovozuje státem podporovanou protikorupční linku 199, ale založila vlastní s číslem 773 284 385.

 

Právě se děje

Další zprávy