Nečas: Protikorupční opatření nemrzačíme, chceme jednat

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
4. 1. 2011 17:17
Vláda Johnovu strategii zítra zřejmě neschválí, podle šéfa VV by to byl "velmi špatný signál"
Premiér Petr Nečas
Premiér Petr Nečas | Foto: Petr Protivánek

Praha - Protikorupční opatření z dílny ministerstva vnitra mají podle slov premiéra Nečase podporu kabinetu, ovšem existuje řada připomínek, které je třeba do návrhů zapracovat.

"Dokumenty musí být skutečně kvalitní. Nikoliv slohová cvičení, ale reálná legislativní opatření," řekl premiér.

Petr Nečas (ODS) i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zároveň jednoznačně odmítli vyjádření ministra vnitra Radka Johna (VV). "Slova o 'mrzačení' protikorupční strategie považuji za nepřijatelná," reagoval premiér na Johnovu kritiku.

"Souhlasíme s 95 procenty návrhů, o ostatních budeme jednat," uvedl Nečas. "Požaduji ale plné zapracování všech návrhů, které vypracovala Národní ekonomická rada vlády. Bohužel v tomto dokumentu nejsou plně zapracovány," podotkl ministerský předseda.

ODS: Zapracovat návrhy NERVu!

ODS má nicméně k Johnově strategii několik výhrad.

Chybí jí například povinnost zveřejňovat všechny výdaje státu nad 1 milion korun nebo řešení, jak financovat politické strany. Premiér výslovně chce změnu zákona tak, aby politické strany musely mít své účty jen u centrální banky.

Sporným bodem zůstává otázka, zda bude mít policie možnost nahlížet do daňových přiznání ještě před obviněním člověka. John chce, aby tu možnost automaticky měla, Nečas chce přesné vymezení, kdo a za jakých podmínek.

"Mimochodem, bylo to na K9 domluveno, že za určitých podmínek bude možné specializovaným útvarem nahlížet do daňového řízení," řekl k tomu v úterý John. Věří, že jde o nedorozumění a že strategie "nebude zmrzačena".

Neuralgickým bodem pak je generální inspekce bezpečnostních sborů.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) prohlásil, že právě nezávislou kontrolu policie nebo armády řeší Johnova strategie příliš vágně, zatímco ODS chce paragrafované znění zákona nejpozději do poloviny letošního roku.

Premiér Nečas chce, aby strategie obsahovala všechny protikorupční návrhy Národní ekonomické rady vlády. Odchod ekonoma Pavla Kohouta z NERVu, kterému vadilo, že protikorupční návrhy při přípravě zákona o zadávání veřejných zakázek údajně nikdo neposlouchá, premiér příliš nekomentoval, jen řekl, že se s ním chce ještě sejít.

ODS: Máme strach z Bártova vlivu!

Souvisí to ostatně i s nedávným sporem mezi ODS a VV, kvůli kterému hrozila vládní krize, když VV váhaly, zda podpoří trojkoaliční kabinet při předvánočním hlasování sněmovny o nedůvěře vládě - tedy se sporem kolem policejního prezidenta.

"ODS má obavy z politizace výběru policejního prezidenta," prohlásil ministr Vondra. "ODS má obavy i z politického vlivu ministra dopravy, bývalého majitele ABL a agentury ABL," podotkl.

Ministr vnitra Radek John přesto věří, že kabinet ve středu protikorupční strategii podpoří, a překoná tak rozdílné názory na některé její body. Kdyby se to nepovedlo, byl by to podle něj velmi špatný signál. 

Právě projednání protikorupční strategie "hned na prvním jednání vlády v novém roce" slíbila koalice Věcem veřejným během předvánočních jednání před hlasováním o osudu Nečasova kabinetu.

Vláda bude skutečně ve středu o strategii diskutovat. Vzhledem k tomu, že ODS ale chce materiál dopracovat, dá se čekat, že hned zítra kabinet strategii neschválí.

 

Právě se děje

Další zprávy