Vietnamci se brání, vláda jim pozastavila vydávání víz

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
18. 11. 2008 10:51
Vientamci nedostanou víza nejméně do konce roku
Foto: Jan Hořínek

Praha - Vietnamci se tvrdě ohradili proti tomu, že jim česká vláda pozastaví vydávání víz.

O tom, že do konce roku nedostane vízum ani jeden další Vietnamec, informovala v neděli České televize.

Adidas se čtyřmi prohy a marihuana

Vládní kabinet se při rozhodování o vízech opíral o závěry analýzy, kterou zpracovalo ministerstvo vnitra a zahraničí ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu.

Zpráva hovoří o údajném nárůstu organizovaného zločinu uvnitř vietnamské menšiny a poukazuje na údajné mafiánské praktiky při vyřizování vstupních povolení. Jako konkrétní příklady uvádí padělání značkového zboží, daňové úniky nebo pěstování marihuany ve velkém. Vláda rozhodovala v režimu utajení.

Všichni Vietnamci nejsou pěstitelé marihuany

"Protestuji proti nesmyslnému vládnímu rozhodnutí," okamžitě se proti tomu ohradil šéf Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

České velvyslanectví v Hanoji podle něj nespravedlivě staví všechny Vietnamce do role kriminálníků, pěstitelů marihuany a prodejců padělaného zboží. Rozhodnutí vlády je podle něj skandální mezinárodní ostudou.

"Teď již chápu proč ministerstvo zahraničních věcí ČR odmítlo letos v srpnu moji návštěvu s nabídkou pomoci vyřešit problémy s udělováním víz v Hanoji s odůvodněním, že nic nebudou na zavedeném systému vydávání víz měnit, protože vše je v pořádku a o všem je informována naše vláda," uvedl ve svém prohlášení, které visí na internetových stránkách společnosti.

Foto: Ludvík Hradilek

Opozičním poslancům zase vadí, že s nimi nikdo opatření nekonzultoval. "Pokud je situace tak vážná, očekával bych, že ji budeme společně řešit v rámci bezpečnostního a zahraničního výboru," vyjádřil se poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Langer: Trestných činů přibývá

Ministr vnitra Ivan Langer přiznal, že vláda materiál s touto problematikou projednávala, nic víc k tomu ale prozradit nechtěl. Potvrdil jen, že případů trestné činnosti, do kterých jsou zapleteni právě Vientamci, skutečně roste.

"Současně se také objevuje přidružená trestná činnost, která souvisí s nelegální migrací právě z Vietnamu," řekl Langer. Vláda proto musí podle něj udělat všechno pro to, aby byli lidé chráněni. "A to čeští občané i ti příslušníci vietnamské komunity, kteří žijí u nás dlouhodobě a zcela v souladu se zákonem," uzavřel Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy