Většina kandidátů do Senátu porušuje zákon. Úřad je za nesrovnalosti ve financování může pokutovat

Radek Dragoun Radek Dragoun
4. 1. 2018 15:00
Podle člena dohledového úřadu Jana Outlého zákon porušilo osm z devíti kandidátů.
Senát (ilustrační foto).
Senát (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé na Trutnovsku půjdou hlasovat už týden před prezidentskými volbami, v doplňujících volbách budou vybírat svého senátora. Do horní komory kandiduje devět osobností. Téměř všichni ale - pokud jde o financování kampaně - porušují zákon.

Kandidáti mají mimo jiné za povinnost zveřejnit webové stránky s transparentním účtem, ze kterého financují svou kampaň. To však dosud neudělala majitelka Luční boudy v Krkonoších a kandidátka Nezávislé iniciativy Klára Sovová a ani nezávislá Terezie Holovská, kterou do voleb zaregistroval soud až dodatečně.

Ani další kandidáti si ale nepočínají v souladu se zákonem. Do pondělí museli zveřejnit jména všech svých přispěvatelů včetně těch, kteří kandidátům poskytli něco zdarma jako takzvané bezúplatné plnění. "Může jít třeba o poskytnutí prostoru na nemovitosti," říká Jan Outlý, člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

To však všichni kandidáti nesplnili. "Z mého pohledu osm z devíti kandidátů nemá všechny věci v pořádku," říká Outlý.

Úřad však zatím žádné pokuty neudělil a ani s kandidáty nezahájil správní řízení. Není třeba jasné, jak mají postupovat ti, kteří žádný dar nedostali. "Zákon říká, že mají zveřejnit dárce, ale neříká, jestli musí zveřejnit nulu, když dárce neměli. To jsme zatím nerozsekli," říká další z členů úřadu František Sivera.

Zda kandidáti skutečně žádného dárce neměli, nebo ho jen nezveřejnili na svých stránkách, jak ukládá zákon, ukáže účetnictví kandidátů, které musí úřadu dodat nejdéle 90 dní po volbách.

"Dozvíme se to ve chvíli, kdy nám dodají zprávu z kampaně. V té bude, jestli opravdu nějaké dárce měli, nebo neměli. Oni nám budou muset dodat účetnictví kampaně a z toho zjistíme, jaké byly zdroje jejich financování," dodává Sivera.

To, že by kandidáti neměli žádné podporovatele, se však Outlému zdá velmi nepravděpodobné. "Osobně odhaduji, že u všech kandidátů proběhlo alespoň nějaké bezúplatné plnění," myslí si.

Senátorem na Trutnovsku byl Jiří Hlavatý, který ale o mandát přišel ve chvíli, kdy byl v říjnu zvolen do Poslanecké sněmovny. Hlavatý se bránil, že nevěděl, že mu mandát zanikne už samotným zvolením. Svého poslaneckého mandátu se následně vzdal a ve volbách, jejichž první kolo začne v pátek, znovu kandiduje.

Proti němu stojí kromě Holovské a Sovové také vrchlabský starosta Jan Sobotka, místostarosta Úpice Karel Šklíba, zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková, Jaroslav Dvorský, Blanka Horáková a Luďka Tomešová.

 

Právě se děje

Další zprávy