USA: Český premiér se jmenuje T... o... p...

Adam Junek
27. 2. 2008 11:55
Americká média zatím velký humbuk nedělají
"Kandidáti byli to nejlepší z celé volby," nechal se slyšet premiér Topolánek.
"Kandidáti byli to nejlepší z celé volby," nechal se slyšet premiér Topolánek. | Foto: Tomáš Adamec

Washington /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Už už má přijít ta chvíle, kdy dvě ministerské ruky zpečetí memorandum, které je prvním krokem Čechů k cestování do Ameriky bez víz. A k řečnickému pultíku nastupuje úředník amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost a hlásí: "memorandum podepíše ministr Chertoff a český ministr vnitra Ivan Langer. To se píše L... a... n.. g.. e...r," poučuje těch pár místních novinářů, kteří rozšířili řady českých žurnalistů.

"První pak promluví český premiér Mirek Topolánek. To se píše...," pokračuje v zajišťování správného přepsání jmen českých státníků.

Spíše ticho po pěšině

Americká média však zatím nijak enormní zájem o českou delegaci neprojevila.

Poctivě se jí věnuje samozřejmě hlavní tisková agentura AP, jejíž zpravodajové jsou na všech tiskových konferencích. Její zprávy pak svým čtenářům předkládají rovněž on-line verze velkých deníků jako je International Herald Tribune nebo Washington Post.

Za konkurenční AP si pak nedovolí zaostávat její konkurenti - agentury Reuters a AFP.

Mnohem soustředěněji, a to již dlouhodobě, se ale česko-americkým vztahům věnuje čínská státní agentura Nová Čína. Podle vyhledávače Google jen za poslední dva dny publikovala Nová Čína o návštěvě českého premiéra čtyři články.

Vše se ale ještě může změnit premiérovou návštěvou v Oválné pracovně. Odehraje se dnes odpoledne. Tam se totiž bude jednat také o radaru na českém území, který je pro americké žurnalisty přece jen lákavější než memorandum o vízech.

Transparenty se zvednou

Na mediální zajímavosti navíc schůzce přidá plánovaná demonstrace před Bílým domem. Asi hodinu po skončení schůzky se sem českého premiéra rozhodli přijít pozdravit příznivci antimilitaristické organizace Campaign for Peace and Democracy podporovaní sdružením Foreign Policy in Focus.

Rozhodli se totiž podpořit české hnutí Ne základnám a připomenout premiérovi Topolánkovi, že 70 procent Čechů si radar nepřeje.

"Plán Washingtonu postavit radar v Česku a raketovou základnu v Polsku si už vykoledoval ostrou reakci Ruska, které hrozí vypovězením smluv o odzbrojení," varuje představitelka organizace Campaign for Peace and Democracy Joanne Landyová. "Namísto ochrany jen vyprovokují Írán k dalšímu zbrojení," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy