Do USA bez víz by Češi měli vyjet na konci října 2008

Adam Junek
26. 2. 2008 17:45
Langer podepsal v USA memorandum o porozumění
Ministr vnitra Langer podepsal...
Ministr vnitra Langer podepsal... | Foto: Ludvík Hradilek

Washington /Od našeho zvláštního zpravodaje/ - Ministr vnitra Ivan Langer podepsal v Bílém domě memorandum o porozumění, které je prvním krokem k tomu, aby Češi nepotřebovali pro cesty do USA víza.

Víza by podle dokumentu mohla být už od podzimu minulostí. Svým podpisem jej po čtvrté hodině odpolední našeho času stvrdil Langerův americký protějšek Michael Chertoff.

"Pokud všechno půjde dobře, tak první Čech pojede do USA bez víza na přelomu října a listopadu," řekl ministr Chertoff.

Nepřehlédněte: Dokument - plné znění memoranda o porozumění

Premiér Mirek Topolánek, který se slavnostního podpisu zúčastnil, hovořil o historické chvíli. "Je to naplnění snů generací Čechů," řekl. "Chtěli jsme pokračovat v práci předešlých vlád a odstraňovat bariéry pro občany České republiky. Podařilo se nám zrušit víza do Kanady a nyní máme za sebou první krok ke zrušení víz do USA, což je pro mě historický okamžik."

Vstup do USA? 19 dat

Podle dohod bude muset bezvízový cestující do USA poskytnout Američanům ještě před cestou prostřednictvím internetu 19 osobních údajů. Jde například o jméno, datum odletu či kontaktní telefon.

Vychází se přitom z takzvané dohody o PNR (Passenger Name Record), kterou loni s USA Evropská unie vyjednala.

A právě v memorandu stojí, že se budou poskytovat informace podle PNR.

To dělalo zpočátku bruselským úředníkům vrásky. Obávali se, že čeští představitelé budou muset Američanům poskytnout více.

Přesnž výčet ale memorandum také neobsahuje. "To bude předmětem dalších jednání v příštích měsících. Ale rozhodne nebudou čeští obané muset poskytovat jakékoli bankovní údaje. Z trestněprávních informací směřujeme k dohodě o poskytování informací o nějzávažnějších trestných činech," uvedl Langer.

Čtěte podrobnosti: Brusel se zlobí: Češi kvůli vízům podkopávají unii

Kromě toho je pro uchlácholení eurocentra v textu memoranda zmínka, že se jeho signatáři zavazují, že memorandum neporuší závazky Česka vůči EU.

"Ukázali jsme cestu, a fungujeme jako ledoborec pro ostatní evropské země. A Evropská unie si to dobře uvědomuje. O víkendu jsem mluvil s komisařem pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Francem Frattini, a ten byl s výsledkem velmi spokojen," uvel Mirek Topolánek.

"Čekali jsme atraceně dlouho na solidaritu unie ve vízové otázce. Vzali jsme to do vlastních rukou, ale přitom nezapomněli na ostatní," doplnil Langer.

Bez víz do USA možná už na podzim

Unii také trochu nevonělo používání tak zvaných leteckých maršálů, tedy ozbrojené ochranky letu.

Česká strana se ale už v jiném dokumentu zavázala, že je nasadí na let, pokud o to Američané požádají. Brusel nakonec uznal, že jde o věc, která je plně v kompetenci české vlády.

Zrušení víz ještě musí předcházet důležitý krok administrativy USA. Američané musí dokončit elektronický systém schvalování cest (ETA). Ten by měl být hotov na přelomu srpna a září. Po testovací fázi už nebude návštěva ambasády k pohovoru s konzulem třeba.

Kromě toho memorandum počítá s tím, že se minimálně jednou za dva roky bude bezvízový styk posuzovat.

 

Právě se děje

Další zprávy