Vyjednali Ameriku bez víz, sami se jich nezbaví

Adam Junek
27. 2. 2008 11:55
Ministři i byznysmeni v doprovodu do USA jen s vízy

Washington /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Konec trapného postávání v ulici na Tržišti před budovou americké ambasády a vyplňování nekonečných dotazníků pro získání víza. To vyjednala česká diplomacie v čele s premiérem Mirkem Topolánkem s USA.

Přibližně od přelomu října a listopadu letošního roku budou běžní turisté a cestující za drobným obchodem jeszdit do Ameriky jen na pas a předem vyplněný elektronický dotazník, který nahradí náročnou proceduru získání víza.

Čtěte také: Víza do USA zmizí zřejmě už v říjnu

Občan Topolánek bez, premiér Topolánek s...

Přesto vízová povinnot zcela nezmizí. Překvapením rozhodně není, že například studenti či lidé cestující za prací, si ho budou muset vyřídit.

Nepřehlédněte: Dokument - plné znění memoranda o porozumění

Bez víz se ale neobejde ani sám český premiér, který se účastnil podpisu memoranda, které je prvním krokem k odstranění víz. A s ním i celá jeho suita cestující za oceán na jednání.

A netýká se to jen lidí z diplomatického sboru, kteří potřebují diplomatická víza kvůli různým vstupům do státních budov. Jde například také o byznysmeny doprovázející premiéra na jeho cestě. Nebo také novináře, kteří mají rovněž speciální víza.

Na drobný paradox upozornil deník Aktuálně.cz případ jednoho z členů podnikatelského doprovodu na právě probíhající cestě premiéra Topolánka. Majitel britského i českého pasu si kvůli ní musel vyřizovat vízum. A to přesto, že s britským pasem cestuje do USA několikrát ročně bez jakýchkoli problémů.

"Pohovor na konzulátě byl celkem zábavný. Bylo trochu podezřelé, že poslední vízum jsem měl udělené před mnoha lety a vloni jsem byl v Americe šestkrát. Ale konzul si ověřoval až u nadřízených ve Washingtonu, že pro cestu s premiérem vízum musím mít," uvedl.

Podívejte se: Jak Langer vtipkoval při podpisu memoranda

Může za to vládní speciál

Může za to podmínka bezvízového styku. Cestující bez nepřistěhovaleckého víza musí mít platnou zpáteční letenku a především musí přiletět pravidelnou linkou, tedy aeroliniemi registrovanými pro přistávání v USA.

"Právě vládní speciály tuto podmínku nesplňují," vysvětlili deníku Aktuálně.cz na tiskovém odboru americké ambasády v Praze.

"I když by letěla na návštěvu do Ameriky britská královna jinak než linkovým letem, musela by mít v pase diplomatické vízum. A vše toto se týká i nediplomatického doprovdu delegací," doplnili.

 

Právě se děje

Další zprávy