Politici tančí v úzkých mantinelech

Petr Holub
7. 6. 2006 16:30
ANALÝZA - O podobě budoucí vlády nakonec rozhodne tradiční česká vynalézavost.
Vítězná ODS nemá téměř manévrovací prostor.
Vítězná ODS nemá téměř manévrovací prostor. | Foto: Ondřej Besperát

Takto komentoval situaci na české politické scéně novinář vídeňského deníku Der Standard Josef Kirchengast - a tuzemští politici mu svým postupem dávají za pravdu.

Kirchengast v dnešním komentáři připomněl, že Češi čelí volebnímu patu už potřetí, vždy však našli cestu. "Jedinou šancí, jak složit většinovou vládu, je ovšem velká koalice, a tak budou muset čeští politici osvědčit hodně kreativity," míní komentátor.

Především prý z toho důvodu, že značnou část voličů přitáhli útočnou kampaní proti svému největšímu soupeři.

První varianta bez ČSSD

Během čtyř dnů od voleb stihli politici promyslet tři varianty.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

ČTĚTE DALŠÍ ANALÝZY:

První byla oficiální linie předsedy ODS Mirka Topolánka. Ten slíbil, že do týdne představí koaliční vládu s lidovci a zelenými.

Přehlížel fakt, že sto poslanců tří stran pravého středu nemá většinu ve sněmovně. "Třeba přesvědčíme kvalitou svého programu nějaké sociální demokraty," navrhl lídr zelených Martin Bursík řešení, že potřebné hlasy se domluví v klubu opoziční strany.

Druhá možnost: velká koalice

Riziko, že se nepodaří získat hlasy několika sociálních demokratů, vylučuje druhá varianta na vznik nové vlády - velká koalice. Dosud žádný ze stranických lídrů ji úplně nevyloučil.

Jejími příznivci jsou v sociální demokracii dosavadní ministři, v ODS jsou o ní ochotni jednat politici, kteří mají zkušenosti s velkou koalicí na pražské radnici. V letech 2002-2005 tam úspěšně spolupracoval primátor Pavel Bém s náměstkem Jiřím Paroubkem.

Velká koalice by mohla opakovat postup velkých stran v Německu, které se dnes snaží domluvit na nepopulárních reformách. Z pohledu ekonomů je nejlepším řešením.

Lidé vládu ODS a ČSSD nechtějí

Proti Německu je rozdíl v tom, že zdejší kampaň byla mnohem ostřejší. Kdyby se znepřátelené strany dohodly na společné vládě, znamenalo by to popřít nesmiřitelný boj před volbami.

Politikům ukázaly cestu výzkumy veřejného mínění. Údaje společností STEM i Factum Invenio těsně po volbách shodně potvrdily, že 65 procent občanů velkou koalici odmítá a pouze necelá pětina ji schvaluje. Zároveň si však lidé nepřejí předčasné volby. V těchto mantinelech je možné pouze jedno řešení.

"Velkou koalicí by politici příliš riskovali, protože vysoká účast ve volbách byla nesena střetem dvou koncepcí. Kdyby stejné dvě strany složily vládu, řadě lidí by se volební účast jevila jako zbytečná," vysvětluje ředitel Factum Invenio Jan Herzmann. Kdyby ČSSD tolerovala vládu ODS, lidé by s tím prý takový problém neměli.

Ďábel může být v detailu

Herzmann připouští, že by se tím opakovala opoziční smlouva, kterou veřejnost v roce 1998 rovněž odsuzovala. "Tehdy ale byly jiné varianty, jak vládu složit. Teď to jinak nejde," upozorňuje na změnu situace.

Nová opoziční smlouva však není předem jistá, protože ji mohou odmítnout samotné strany. ODS například může vadit dohoda v písemné podobě, aby se nepřipomínala smlouva z roku 1998. Naopak sociální demokraté mohou požadovat, aby ODS písemnou formou stanovila hranice, za které při svém vládnutí nepůjde, například při reformách penzí a daní.

"Důvěru půjde po volební kampani obnovit jen velmi těžko," říká politik z vedení ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy