Topolánek vybídl ČSSD: pojďte do vlády

Martina Macková
10. 7. 2006 15:45
Praha - Dnešní jednání politických stran přineslo překvapení. Předseda ODS Mirek Topolánek nabídl sociálním demokratům účast na vládě.
Jiří Paroubek dostal od Mirka Topolánka nabídku vstoupit do koalice.
Jiří Paroubek dostal od Mirka Topolánka nabídku vstoupit do koalice. | Foto: Ondřej Besperát

"ČSSD musí definovat, zda chce být v opozici, nebo ve vládě. Dostali ode mě nabídku účastnit se koaličního projektu jako koaliční strana. Bylo to řečeno jasně, ale nevyjádřili se," řekl po jednání Topolánek.

"Jestliže chce Paroubek hovořit do programu koalice, pak je taková účast koaliční účastí. Dostal tedy nabídku na čtyřkoaličním projektu duhové koalice," upřesnil předseda ODS.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Projekt doposud chystané trojkoalice občanských demokratů, lidovců a zelených je tak podle všeho "mrtvý". "Pokud nevyjde nejnovější pokus o duhovou vládu, zbývají už jen předčasné volby," řekl deníku Aktuálně.cz člen nejužšího vedení ODS.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek o několik minut později na vlastní tiskové konferenci oznámil, že o Topolánkově nabídce bude hned zítra ráno jednat grémium ČSSD.

"Určitě oceňuji nabídku, je to posun. Vyzýval jsem politiky trojkoalice k realismu, ten se dostavil po dvou neúspěšných pokusech o hlasování ve sněmovně. Vítám to," řekl Paroubek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Paroubek: Neprodáme se za šéfa sněmovny

Důležitá podle něj bude debata o programu. "Pokud máme nabídku přijmout, musíme hovořit silně o programu, stejně jako kdybychom uvažovali o toleranci. To ani jako předseda nemohu rozhodnout okamžitě," řekl Paroubek.

Jako nejpravděpodobnější vidí v tuto chvíli variantu, že ČSSD koaliční projekt nepodpoří. Nevyloučil ale, že by se strany na nějaké formě podpory nemohly dohodnout.

Potvrdil také, že ČSSD usiluje o post šéfa sněmovny. "Pokud by Mirek Topolánek neuspěl se sestavením vlády, abychom se o to mohli pokusit my - ČSSD. Nikdo nemůže uvažovat o tom, že bychom náš postoj prodali za post šéfa sněmovny," řekl Paroubek.

Sociální demokracie podle něj hledá realistické východisko, které nebude znamenat porážku pro nikoho. "Máme svůj návrh, vytvoření vlády odborníků, která by dala čas na řešení," dodal Paroubek.

Další jednání budou ve středu

ČSSD má na rozhodování čas do středy, kdy se  opět sejdou šéfové politických stran. Na této schůzce si mají podle Topolánka říct, zda je možné navrhnout kandidáta ČSSD na post předsedy sněmovny.

"Nechceme, aby se stal předsedou sněmovny sociální demokrat, aniž by se musela ČSSD k něčemu zavazovat," upřesnil předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Koaliční partneři podle něj pokládají za nepřijatelné, aby v pátek nebyla ustavena sněmovna.

Koaliční strany dnes také přistoupily na ideu, se kterou minulý týden přišel místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Navrhl, aby v čele sněmovny dočasně stanul nejstarší zvolený poslanec, kterým je sociální demokrat Zdeněk Jičínský.

Soudí totiž, že i kdyby měla jednání o vládě začít od nuly, bude alespoň funkční sněmovna. Shodně potvrdili, že je třeba oddělit ustavování sněmovny a vlády.

Jiří Paroubek ale s takovým postupem nesouhlasí. "Nevím v tom výhodu krom toho, že by pár funkcionářů pobíralo vyšší plat," řekl Paroubek. "Pokud se dohodneme a nominujeme kandidáta, měl by dostat 200 hlasů."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bursík: Paroubek by se měl vyjádřit

Strany na jednání reprezentovali jejich šéfové a předsedové poslaneckých klubů. Výjimkou je KSČM, kterou zastupoval místopředseda Jiří Dolejš a předseda poslanců Pavel Kováčik. Předseda strany Vojtěch Filip je totiž v zahraničí.

Šéfové koaličních stran přicházeli na jednání, které odstartovalo ve 14:00, v optimistické náladě. Na informace o připravené strategii však byli skoupí.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka by měl Jiří Paroubek dnes říct, za jakých podmínek nechá vládnout koalici. "A nebo se vyjádřit jasně, zda vše směřuje k předčasným volbám, nebo k jiné koalici," míní Bursík. "Ale já stále věřím, že se podaří dohodnout podmínky, které povedou k nové vládě," dodal.

Předseda ODS Mirek Topolánek vešel do jednací místnosti s kulatým stolem jako první. "Je tu horko," podotkl pouze, jako by předznamenával atmosféru jednání.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek, který do salonku vešel jako druhý z lídrů parlamentních stran, na dotaz, zda vymyslel nějakou strategii, jak odblokovat situaci, odvětil s úsměvem: "Přemýšlím, kudy chodím."

Lídři v tuto chvíli jednají za zavřenými dveřmi, po skončení jednání plánují krátký briefing.

 

Právě se děje

Další zprávy