Topolánek odvrátil revoltu ve své straně

Petr Holub
4. 1. 2007 0:01
Praha - Prezident jmenuje druhou Topolánkovu vládu zřejmě ještě tento týden. Premiérova pozice však slábne ve vlastní straně.
Mirek Topolánek nyní slyší kritiku i z vlastní strany.
Mirek Topolánek nyní slyší kritiku i z vlastní strany. | Foto: Ludvík Hradilek

Ani na obědě s předsedy obou parlamentních komor prezident Václav Klaus neupřesnil, kdy bude vládu jmenovat. Zároveň nevyloučil, že tak učiní do pátku - tedy v termínu, se kterým špičky parlamentních stran počítají.

Poslední Topolánkovou překážkou bude výkonná rada ODS, která má plán koalice s lidovci a zelenými schvalovat ve čtvrtek odpoledne. Premiér se při ní dočká kritiky, že při jednání s KDU-ČSL a zelenými neuhájil cenná ministerstva financí a místního rozvoje.

Nikdo z dotázaných politiků Topolánkovy strany však nepočítá s tím, že se výkonná rada zachová jinak, než včera senátorský klub a dnes klub poslanců: tedy deklarací, podle níž musí občanští demokraté zůstat jednotní a podporovat vládu trojkoalice.

Podporujeme, ale neradi

Hranice mezi frakcemi nejsilnější strany vymezil sám Topolánek, když veřejně, především v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, kritizoval svého prvního místopředsedu Pavla Béma, předsedu klubu europoslanců Jana Zahradila, ministra financí Vlastimila Tlustého a také hejtmany.

Mezi nimi patří ke známým kritikům Topolánkova postupu především vlivný středočeský šéf a další místopředseda strany Petr Bendl.

Foto: Jiří Kropáček

Bém i Zahradil se proti Topolánkovým útokům ohradili. "Rozumím tomu, že je pan premiér v nelehké situaci, v emočním stresu, ale hledat vnitřní nepřátele v ODS je cesta do záhuby," řekl například Zahradil pro ČTK.

Čtvrteční zasedání výkonné rady velmi pravděpodobně potvrdí, že větší vliv ve straně si uchoval Topolánek. K jeho nejpevnějším spojencům v této chvíli patří ministři s výjimkou Tlustého a senátoři.

"Senátorský klub, vědom si svého většinového postavení v Senátu, bude důsledně střežit realizaci proreformního vládního programu," zazněla už včera jednoznačná podpora od klubu ODS v horní komoře.

I Topolánkovi kritici potvrzují, že nová vláda bude mít podporu celé strany.

"Mnozí ji však už nebudou podporovat z loajality k předsedovi, ale z toho důvodu, že s ním musí mít ještě nějaký čas trpělivost. Premiér přitom musí počítat s daleko tvrdší kritikou zevnitř strany," sdělil Aktuálne.cz jeden z členů úzkého vedení ODS.

Kdo chce spory v ODS

Topolánek dnes znovu připomněl prezidentovi, že podle ústavy je povinen vládu jmenovat. Premiérovi spolupracovníci Klause v neoficiálních rozhovorech odsuzují, že zdržováním při jmenování vlády otevřel prostor revoltujícím straníkům.

Otřesů uvnitř ODS se snaží využít také sociální demokracie, která znovu zve ke spolupráci odpadlé poslance Michala Pohanku a Miloše Melčáka. Podle informací některých zákonodárců ČSSD brání Pohankovi v návratu do klubu už  pouze osobní konflikt s jeho předsedou Haškem.

Prohloubit spory mezi občanskými demokraty se snaží ČSSD. Ve středu po obědě sociální demokraté oznámili, že umožní ODS i třetí pokus k sestavení vlády.

"Kabinet sestavovaný premiérem Topolánkem nemá podle názoru ČSSD žádnou šanci na získání důvěry v Poslanecké sněmovně," stojí v prohlášení, které zároveň nabízí ODS i třetí pokus k sestavení vlády.

ČSSD: Dohodněme se bez Topolánka

Současný předseda sněmovny Miloslav Vlček by podle návrhu podal demisi, sněmovna by však do svého čela zvolila opět zástupce ČSSD. "Ten navrhne prezidentovi republiky jmenovat premiérem v třetím pokusu politika ODS podle rozhodnutí její výkonné rady," naznačují sociální demokraté cestu, jak odstavit Topolánka z vyjednávání o vládě.

Třetí premiér by měl sestavit vládu podle dohody, ke které v polovině prosince došli vyjednavači ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

"Pan předseda Paroubek stále přichází s nějakými návrhy, zvláště v situacích, kdy vidí, že prohrává," odmítl o nabídce diskutovat Topolánkovi blízký šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Vstřícně reagoval prezident, který šéfa ČSSD Paroubka pozval na čtvrteční dopoledne na Hrad.

 

Právě se děje

Další zprávy